Diğer ListelerLİSTELER

Türkiye’nin En Popüler Sokak Tatlıları Listesi

Hiç şüphesiz sokak yemeklerinin en ilgi çekicilerinden biri de sokak tatlıları… Ne kadar sağlıklı oldukları ya da nasıl üretildikleri bir yana şekerimiz düştüğünde, pırıl pırıl şerbetli ve göz alıcı renkleriyle sokak tatlıcıları her daim kurtarıcımız olmuştur. Bir dükkanda satılana göre çok daha uygun fiyata satılan sokak tatlıları aslında öyle sandığınız kadar çok sayıda değiller.

Sokak tatlılarından kastımız, gerçekten bir dükkana sahip olmadan seyyar satılabilir tatlılar olmaları… Yani seyyar satıcılardan aldığımız tüm tatlılara sokak tatlısı diyoruz. Tüm bu anlattıklarımızla beraber buyrunuz sizi “Sokak Tatlılarımız Neler?” sorusundan kurtaracak listemize… Eğer sizin de bu liste dışında sokak tatlısı/tatlıcısı öneriniz olursa yorumlar kısmına mutlaka bekleriz. Uygun gördüklerimizi editörlerimiz zaman içerisinde listeye de eklerler.

1.Tulumba Tatlısı

Şerbetli tatlılar hiç şüphesiz sokak tatlılarının vazgeçilmezleri. Belki de üzerlerinde pırıl pırıl parlayan şerbet o tatlıların aynı zamanda koruyucu kalkanı. İki lokmada yutulan tulumba tatlıları sokak tatlılarının vazgeçilmezi. Halka tatlısı, Churro ile akraba olan tulumba tatlısı gerçek bir Türk tatlısıdır. İsmini yapılışından alıyor; çünkü ince bir hortumdan kızgın yağın içine sıkılarak atılıyor. Tulumba İtalyanca hortum anlamına gelen “Tromba” dan geliyor.

2. Halka Tatlısı

İşte tulumba tatlısının bir diğer akrabası… Ayrıca İspanyolların Churros’unun da atası. Biraz simide özenerek tulumba tatlısınım kızgın yağa daha büyükçe ve halka şeklinde sıkılarak kızartılan sonra da şerbetlenen hali. Hatay’da Arapça ismi ile “Müşebbek” olarak bilinen bu tatlının halk arasında amiyane ismi ise “Kerhane Tatlısı” dır. İstanbul Beyoğlu’nda yüksek kaldırımda çokça seyyar tezgahta satılmasından ötürü ve kerhaneye gidenlerin öncesinde ve sonrasında enerji olsun diye tüketmelerinden bu ismi aldığı düşünülür.

3. Lokma Tatlısı

İşte size bir şerbetli tatlı daha. Bu kez biçim olarak tek lokmada ağza atıldığı için isminin buradan geldiğine inanılan bir tatlıdan bahsediyoruz. Lokma tatlısı da tulumba ve halka tatlısı gibi uygun fiyatlı bir tatlı. Genelde İzmir’de hayır için lokma döktürmek çok modadır. Bu yüzden lokma tatlısına kimse İzmir’de para ödemez. Aynı şekilde büyükşehirlerde de lokma dökmek/döktürmek bir adettir. Lokma döktüren lokmacıyla toplam bir bedelden anlaşır ve lokmaları gelene geçene dağıttır. Son yıllarda şerbetsiz sunumuyla yeni nesil lokmacılar (çikolatalı lokma dükkanları) türemiştir ama aslında lokma tatlısı klasik bir sokak tatlısıdır.

4. Pamuk Şeker

Çıkış yeri Amerika olan Pamuk Şeker kelimenin tam anlamıyla bir sokak tatlısı. Hem de çoğu zaman gözünüzün önünden hazırlanandan. Sentrfüjlü bir makinede gıda boyası ve bir çay kaşığı şeker ile hazırlanan bu tatlının mucidi Amerikalı bir şekerci ve bir diş hekimi. Ne ilginç değil mi? Her iki taraf için de kazan kazan bir durum. Çocuklar da seyyar pamuk şekercilerden yemeye bayılıyor.

5. Kağıt Helva

Kağıt helva, kos helva her yerde bir sokak tatlısı olarak adlandırılabilir mi bilmem ama büyükşehirlerde özellikle trafiklerde su ile beraber sokak satıcılarının elinden düşmediği için biz sokak tatlısı olarak ele aldık. Bakkallarda, marketlerde, büfelerde kısaca her yerde erişebileceğiniz kağıt helvaların arasında beyaz şekerli şey çöven otundan yapılıyor ve aslında kerebiç tatlısına sürülen beyaz şekerli malzeme ile aynı. Kağıt helva son zamanlarda ikiyi bölünüp ortasında dondurma konularak da tercih ediliyor.

6. Şambali

Şam tatlısı olarak da bilinen şambali irmikli şerbetli bir tatlıdır. Yoğurt irmik ve un ana malzemeleri, şeker su ve limon suyu da şerbetinin malzemeleri… Üzeri kızarana kadar fırınlanan bu tatlı, minik ebadı ve ortasına konulan kaymak ile yiyenleri fiyat performans açısından nirvanaya ulaştırmaya birebir.

7. Dondurma

Dondurma bir sokak tatlısı mıdır? Ayaküstü yendiği için, evet. Dondurma dükkandan ya da seyyar dondurmacıdan alınır ve yolda yürürken yalana yalana afiyetle yenir. Yani genel teamül bu yönde. Yoksa oturarak da dondurmanızı kupta veya külahta yiyebilirsiniz.

8. Kar Helvası (Bici Bici, Karsambaç, Pekmezli kar v.b.)

Kar helvası Türkiye’de birçok yerde farklı şekillerde severek yenilen bir sokak tatlısı. Adana’da bici derler, Mersin’de karsambaç derler, Antalya’da Toroslara çıktığınızda temiz karın üzerine pekmez dökülerek yenilen bir kar helvası vardır. Bursa’da da bu helvacılara merkezi yerlerde rastlarız. Hatay’da dondurma üzerine dökülen şerbetle yenen “Haytalı” da aslında aynı mantık ile hazırlanır. Yeryüzündeki en eski tatlı olabilir. Hatta öyle ki Osmanlı padişahları karlarını Uludağ’dan getirtip Maslak’ın yüksek ve güneş görmeyen yamaçlarındaki mağaralarda saklayıp, canları pekmezli kar istedikleri zaman buradan getirtiyorlarmış.

Sokak tatlıcıları listemizi geliştirmek isterseniz, sizleri yorumlara bekliyoruz.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir