Yumurta Karaciğerimizin Düşmanı Mıdır?
Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Hızla ortadan kalkması gereken inanışların başında gelir. Bu durum yumurta gibi besin değeri çok zengin bir gıdaya yapılan büyük bir haksızlıktır, asla doğru değildir. Aksine yumurtada bulunan ve karaciğerin iyi çalışması için gerekli bir çok madde faydalıdır, hepatik dokuyu oluşturan hücreleri korur. Bunların arasında fosfor içeren ve tüm biyolojik membranların temel bileşeni olan yağlı maddeleri, kolini (temel bir organik madde) ve metiyonini (kükürt içeren bir amino asit) sayabiliriz. Bilhassa metiyonin eksikliğinin, olası bir sirozun ilk aşaması olan karaciğer yağlanmasını kolaylaştırdığı ispatlanmıştır.
Haftada 2-4 defa ve 1’er tane yumurta tüketmekten çekinmemek gerekir.
Bu durumun tek istisnası, safra kesesi taşı veya safra yollarında akut ya da kronikleşmiş hastalıkları olan kişilerdir. Yüksek yağ içeren diğer gıdalar gibi yumurta da safra kesesinin kasılmasını tetikleyip ağrı verici koliklere yol açabilir.
”Yüksek Kolesterolümün de Sebebi Yumurta Mı?”
Çok net bir cevabı var ama hayır! Yıllardır yüksek kolesterole sebep gösterilen yumurta da son yapılan ”ilaç endüstrisi desteksiz” bilimsel araştırmalar sonucunda bu konuda aklanmıştır. Yumurtanın sarısının kolesterol içerdiği bir gerçektir, ancak bu oranın normal bir tüketim miktarıyla kişiyi kolesterol ilaçlarına mahkum etmesi olası değildir. Her gıdayı olduğu gibi, yumurtayı da ölçüsünde afiyetle tüketmek sağlığımız için faydalıdır.
Yumurtaya bu kadar itibarını iade etmişken aşağıda güzel bi menemen videosu izleyebilirsiniz.
Afiyet olsun, yumurtayı seviyoruz.