Başka Ülkelerin İftar Menülerinde Neler Var? | Ramazan’da 17 Ülkeden İftar Yemekleri
İftar sofralarımızın vazgeçilmez 7 yiyeceğini yazmıştık. Şimdi ise gözümüzü dünyaya çeviriyoruz ve tüm İslam aleminde özelikle Ramazan ayında masaları süsleyen yiyeceklere göz atıyoruz. Elbette herkes bizim gibi Pastırma sonrası, Güllaç yemiyor. Buyrun bakalım, millet ne yiyor, görelim. İşte size 17 ülkenin iftar sofralarını donatan farklı Ramazan yemekleri. Belki bize de ilham olur…
1. Lgeymat (Safranlı Hamur Kızartması)
Birleşik Arap Emirlerinde özellikle kahvaltıda tercih edilen bir yiyecek. Bildiğiniz hamur kızartması ancak bunun hamuru içerisine safran konuluyor ve üzerine de hurma şerbeti dökülerek servis ediliyor.
2. Balaliit (Safranlı Tatlı Tel Şehriye)
Bu da yine Birleşik Arap Emirlikleri’nde kahvaltı yerine geçen bir yemek ama Hint mutfağından ilham alınarak yapılmış. İçinde köri ve safran var bir kere. Kıtır, tatlı, hoş kokulu bir makarna aslında.
3. H’riss (Tavuklu Yulaf Lapası)
Bu bol baharatlı lapa, tavukla yapıldığı gibi kuzudan da yapılabiliyor. Tarçınlı, zencefilli, acılı bir şey. Bizdeki muhlamayı da andırıyor.
4. Assidat El Bubar (Balkabağı Helvası)
Bildiğimiz helva ama bal kabağından. Süt, şeker, tereyağ ve bal kabağı. Diğer helvalarda olduğu gibi bu da soğudukça sertleşiyor. Ilık servis edilmesi öneriliyor. Orjin yine Hindistan ama Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapıyor.
5. Machbus Rubian (Karidesli Pilav)
Tüm Güney Asya ve Ortadoğu’nun incisi körili, deniz böcekli pilavı. Aynı zamanda limonla ekşitilmiş. E, içinde sarımsak da var. Daha ne olsun?
6. Tharid (Tirit)
Hz.Muhammed’in en sevdiği yemek olduğu iddia ediliyor. Sebzeli, parça kuzu etli, altında da yemeğin suyu ile yumuşayan sert lavaş. Çukur tepside servis esiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin de gözdesi. Suyunun çok lezzetli olduğu kesin.
7. Aş Erişte (İran Erişte Çorbası)
İranlıların kış çorbası. Oldukça yoğun. İçerisinde ince erişteler, maydonoz, soğan, sarımsak, dereotu, fasulye, mercimek ne ararsan var.
8. Gurme Sebzi
İran’ın ulusal yemeği. 1000 yıllık geçmişi var. Azeriler’de de yaygın. Baskın olan tat çemen. Süt danası, barbunya ve içerisinde bolca sebze, ot içeriyor.
9. Kebap Kübide
Kim demiş sadece Adana ve Urfa var diye? Buyrun size İran’lıların kebabı. Bu kebap pilavla sunulduğu zaman İranlılar buna Çilo Kebabı diyorlar.
10. M’sakan (Baharatlı Ekmek ve Kızarmış Tavuk)
Filistin yemeği. Tandırda pişmiş sumaklı ekmek, karamelize soğan. Üstüne de kızarmış tavuk. Immm, enfes!
11. Sindi Biryani (Baharatlı Keçi Etli Pilav)
Pakistan’ın Sindi yöresine has bir yemek. Nane, defne yaprağı, pilav, bolca baharat, keçi eti, ve kayısı ihtiva eder.
12. Batı Afrika Yerfıstığı Güveci
Patlıcan, bamya, yer fıstığı, tavuk ihtiva eden, son derece baharatlı ve yumuşak dokuya sahip çorbamsı bir güveç çeşidinden bahsediyoruz.
13. Mafe Ginaar (Yerfıstıklı Tavuk Güveç)
Yerfıstığı olayı her ne kadar bizim damak zevkimize uzak olsa da bir o kadar da iç gıcıklayıcı. İçerisinde elbette sebze de var. Kabak, havuç, domates v.b.
14. Rendang Ayam (Körili Tavuk)
Bol baharatlı, körili ve hindistan cevizi sütünde pişirilen bu tavuğun sosunun suyu çektiğinde karamelize kalın bir kaplaması oluyor. Hindistan cevizi sütü bizim midelerimizi bozabilir ama iyi bir şey olduğuna şüphe yok.
15. Şorabit Jarjir (Mercimekli Kabak Çorbası)
Kırmızı mercimekler sayesinde protein yönünden zengin bu çorba görüntüsü ile de oldukça keyifli duruyor.
16. Mrouzia (Balla Kaplı Kuzu İncik)
İşte size Fas mutfağından görkemli bir iftar yemeği. Ballı sos içinde saatlerce pişen kuzu incik. Fasulye ve kuru üzüm ile altlandırılmış. Susam ile taçlandırılmış.
17. Ful Medames (Güveçte Fava Fasülyesi)
Mısır’ın milli yemeği. İçinde fava fasülyesi, limon, sarımsak ve zeytinyağı var. Etrafını da yumurta ile süslüyorlar. Bu haliyle bizim için daha çok bir meze görünümünde.