Gurme Haber

Gaziantep Mutfağı Artık UNESCO Korumasında!

Gaziantep artık UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında olan bir gastronomi şehri… UNESCO aldığı kararla Gaziantep mutfağını Yaratıcı Şehirler Ağı(Creative Cities Network) gastronomi şehirlerinden biri yaptı. Böylece Gaziantep bu alanda Türkiye’nin öncü şehri olma özelliğini de kazanmış oldu.

İlk olarak 2004 yılında kurulan UNESCO programı Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), kültürel çeşitliliği ve kültürel birlikteliği korumak adına kurulmuş bir program. Edebiyat, Müzik, Tasarım, Gastronomi, Sinema, Film, Zanaat ve Halk Sanatları ve Medya Sanatları olmak üzere 7 farklı kültürel alanda şehirler seçmektedir.

Şuana kadar tüm dallarda 116, gastronomi dalında ise sadece 8 şehir kabul edilmişti.

Gastronomi şehirlerine şimdiye kadar girebilen bu 8 şehir ise şunladı:

  • Popayán (Kolombiya)
  • Chengdu (Çin)
  • Östersund (İsveç)
  • Jeonju (Güney Kore)
  • Zahle (Lübnan)
  • Florianopolis (Brezilya)
  • Shunde (Çin)
  • Tsuruoka (Japonya)

Şimdi ise bu 8 şehire Gaziantep ile birlikte 9.su eklenmiş oldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girmesini, “Gaziantep, kendi dalının Nobel’ini aldı. Artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesi” şeklindeki sözleriyle değerlendirdi.

Kültürel mirası korumanın, kollamanın, gastronomiye sahip çıkmanın herkesin görevi olduğuna dikkati çeken Şahin, konuya ilişkin şunları da ifade etti:

“Odalarımızla yıllardır yaptığımız bir çalışmaydı. Kendi içerisinde mutfaklar yarıştı, büyük bir rekabet vardı. Burada yarışı Gaziantep birincilikle tamamladı ve hakettiği tescili aldı. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Kültürel mirası ve yalnızca antik kentlerimizle değil, mutfağımızla da söz sahibiyiz. Kültürel turizminin gelişmesinde de mutfağımızlada iddialıyız. Herkesi Gaziantep’e bekliyoruz. Ve bu ülkemize getirdiğimiz ödülden dolayıda çok mutluyuz, gururluyuz. Gazi şehrimiz herşeyin en iyisini hakediyor. Dün nasıl Aziz hoca (Sancar) Nobel’de Türkiye’yi temsil ettiyse bugün Gaziantep mutfağıda Birleşmiş Milletlere damgasını basmıştır. “

Biz de Harbiyiyorum olarak Türk Yeme-İçme kültüründe önemli bir yere sahip olan Gaziantep’i bu başarısından dolayı tebrik ediyoruz. Diğer şehirlerimizinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olup kültürel mirasımızı tüm Dünya’ya yaymalarını temenni ediyoruz.

2009 yılında Harbiyiyorum’u yazmaya başlamamızın sebebi olan “Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?” külliyatımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Umarız bu süreçte yazılarımızın da katkısı olmuştur.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir