Genel Yemekler

Kuymak Nedir?

Karadeniz yöresine ait bir yemektir. Mısır unu, tereyağı ve çökelekten yapılır. Bazı bölgelerde örgü peyniri de kullanılır. Yapılışı bölgelere göre farklılık gösterir. En bilinenleri Artvin usulü, Trabzon usulü ve Samsun usulüdür. Kelime kökeni olarak bakıldığında “kuymak” öz Türkçe bir kelimedir ve Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılmaktadır.

Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde “kuymak”, Ordu, Sivas, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş “yağlı aş”, Rize ve Artvin sahilinde “muhlama”, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de “havits” adlarıyla da bilinmektedir.

Kuymak ayrıca Dağıstan, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgelerinde de popülerdir.

Yapılışı: Genel bir tarif vermek gerekirse; tereyağı tavada eritilir ve mısır unuyla yağ kavrulur. Un kavrulduktan sonra ılık su ilave edilir ve içine peynirler bırakılır. Sıcak servis edilir.

*Kuymak hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazyıya katkıda bulunun.

 

Şef Özer

1980 doğumlu bir Karadenizli. Yemek yapmak en büyük tutkularından biri. Part-time şef full-time E-ticaret yöneticisi... Sucuk sever...

13 thoughts on “Kuymak Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir