Gurme Haber

O Artık Fransız Değil: Makaron (Macaron)

Macaron Fransız Değildir!

Zaten hiçbir zaman da Fransız olmadı. Makaronu bugün “Fransız” kılan şey aslında işin ele alınış şekli… Ladurée’nin ortaklarından Pierre Desfontaines 1800’lü yılların ikinci yarısından itibaren badem ezmesi, şeker ve yumurta akından yapılan bu sevimli kurabiyelerin ortasını ganajlamazdan evvel İtalyanlar daha yalın versiyonunu yıllarca icra etmişler.

Ama sadece beze şeklinde…Yani ortası dolgusuz. İsmi de “maccarone” imiş.

Sonraları Medici ailesinden Catherine de Medici Fransa kralı II.Henry’ye (1500’lü yıllar) gelin gidince yanında bu kurabiyelerin tarifini de götürmüş. Yıllarca kurabiyeler bizdeki bezeler gibi yalın bir halde yapılagelmiş, ta ki Pierre Desfontaines’in 1800’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğun bir ziyaret sırasında “Acıbadem Kurabiyesi“ni görene dek! (Dil haritasında “macaron” yazın bakın hala bizdeki karşılığı ‘Acıbadem Kurabiyesi‘ dir.)

makaron-pasta-sanati-02

Acıbadem Kurabiyesi Olmasa Makaron Olamazdı

Evet, şimdi anladınız değil mi? Biz toplum olarak her zaman olduğu gibi yine birbirimizi yemekle meşgulken Pierre amcamız ülkesine geri dönmüş ve gördüğünü sakil ve ilkel makaronlarına uygulamış ve halkına yemeleri için bir yenilik sunmuş.

Ta ta! Sonuç: Bugün gördüğünüz ortası dolgulu rengarenk, sevimli, oyuncak misali yeme de yanında yat makaronlar.

Keser Döner, Sap Döner

Yalnız sevgili dostlar işte “keser döner sap döner, gün gelir hesap döner” derler ya… Burada da öyle bir durum söz konusu. Geçtiğimiz günlerde pasta, ekler ve tatlı çeşitleri konusunda kalitesi ve lezzetiyle kendini ispatlamış olan “Pasta Sanatı“nın Beşiktaş şubesini ziyaret ettiğimizde rengarenk makaron çeşitleri (Çikolatalı, Fıstıklı, Frambuazlı, Kahveli, Karamelli, Kayısılı, Limonlu ve Vanilyalı) ile karşılaştık.

Açıkçası şaşırdık da… Çünkü biz Fransa’da LaduréePierre Herme ve Gérard Mulot‘da makaron tadımlarına katılmış kişiler olarak gerek lezzeti, gerek dokusu ve de sunumu ile Pasta Sanatı‘nın makaronlarına bayıldık!

Ailenizin Makaroncusu Ayağınıza Geldi!

Yani “Makaron” topraklarına hak ettiği iade-i itibarı ile geri dönmüş diyebiliriz… Üstelik Pasta Sanatı‘ndan alacağınız makaronlar için bir servet ödemeniz de gerekmiyor.

Pasta Sanatı‘nın an itibari ile 12 şubesi var. Evladını, sevgilini, ananı, babanı mı sevindirmek istiyorsun? Öyle mesafeler kat etmene gerek yok. Söyle Pasta Sanatı’ndan makaronların evine kadar gelsin!

makaron-cesitleri-pasta-sanati-03

Pasta Sanatı (Beşiktaş – Merkez Şube) – Diğer şube bilgileri için tıklayın!
Ihlamurdere Cad. No:45/A Merkez Beşiktaş – İstanbul
Tel: 0212 2363336


Foto: Tuğçe Tarhan
[polldaddy rating=”8084340″]

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

3 thoughts on “O Artık Fransız Değil: Makaron (Macaron)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir