Genel Yemekler

Pırasa Nedir?

Hemen yüzünüzü buruşturmayın! Pırasa, son derece yararlı, tarihte yeri olan, birbirinden çeşitli tariflerde kullanılan, lezzetli bir bitkidir. Her ne kadar çocukken bu lezzetin farkına pek varamamış, kız çocukları olarak saçlarımızın daha çabuk uzaması için ilaç niyetine tüketmiş olsak da bugün, sonbahar aylarına girerken özleyerek tükettiğimiz bir lezzet pırasa…

Pırasa, bazı ülkelerde çiğ tüketilirken bazı ülkelerde pişmiş tercih edilir. Ege mutfağını sevenler olarak, pırasanın en güzel halinin “al dente” şeklinde, pişirilirken hafif diri bırakılmış hali olduğunu düşünüyoruz.

Pırasanın Akdeniz kıyısındaki çorak alanlarda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bugün tükettiğimiz pırasa, özünde yabani pırasaya benzeyen bir cinstir.

Yabani pırasanın içinde lactucarium denen uyuşturucu bir madde vardır. Bu sebeple Romalılar bu bitkiyi yemeklerden sonra yemeği tercih etmişlerdir. Uykuyu kolaylaştıran bir yanı bulunan pırasa, Mısırlılar tarafından da benzer şekilde tüketilmiştir. Efesli Rufus, uykusunun gelmesinden pek hoşlanmamış olsa gerek, pırasayı zihni bulandıran bir şey olarak tanımlamış, açık fikirli olmayı engellediğini söylemiştir.

Pırasa çeşitleri baş ve yaprak yapısına göre adlandırılır. Her mevsim bulunabilen bir bitkidir. Ancak en iyi olduğu zaman, sonbahar aylarından başlayarak kış aylarının sonuna kadar geçen süredir.

Pırasa sevmeyenlerin büyük bir iştahla soğan yediğini görmek mümkündür. Halbuki pırasa, soğan ve sarımsakla yakın akrabadır. Bu sebeple bazı yemeklerin içine soğan yerine pırasa koysanız bile bu, çok kolay fark edilmeyecektir.

Pırasa yüksek oranda sodyum içerir. Bu nedenle, sodyum alımına dikkat eden kişilerin tüketirken dikkatli olması tavsiye edilmektedir.

Pırasanın Faydaları Nelerdir?

  • Liflidir, sindirimi düzenler.
  • A, C, K ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.
  • Damarları korur.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Manganez ve demir mineralleri bakımından zengindir. Kemik ve doku gelişimine yardımcı olur.
  • Kemik sağlığına olumlu katkısı vardır.
  • Göz sağlığına olumlu katkısı yanında katarakt oluşumu ihtimalini azalttığı söylenir.




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

One thought on “Pırasa Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir