Genel Yemekler

Şalgam Suyu Nedir?

Şalgam Suyu Nedir?

Turpgillerden olan Şalgam 100-150cm boylarında kökü yumru biçiminde olan iki yıl süre içerisinde evrimini tamamlayan bir sebze çeşididir. İlk yılında kökü ile yeşil kısımları oluşurken ikinci yılında ise çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşmaktadır. Kökleri 1 kilograma ulaştığında ise çoğu zaman hasata hazır hale gelmektedir. Kumlu toprakları seven, ılık iklime sahip yerlerde gelişimini sağlayan bitkinin en değerli kısmı; etli ve yuvarlak görünüme sahip olan yumrusudur. Boyut olarak küçük olanlara bebek şalgam denilmektedir. Sarı, turuncu, kırmızı, beyaz gibi farklı renklere köklere sahip olan bitkinin bu bölümleri sebze olarak da değerlendirilmektedir. Çiğ halde yaprakları ile birlikte yenilebilmesinin yanı sıra salatalarda, çorba ve soslarda farklı lezzetler elde etmemize katkı sağlar.

Tarih içerisinde Avrupa’da nişasta ihtiyacının bir kısmının karşılanması için patatesin olmadığı zamanlarda kullanılmaktaydı. Botanik dilinde Brassica rapa olarak isimlendirilmektedir. Turp Lahanası, Brassica napus, Turnip, Navet ise farklı isimleridir.

Şalgamın Tarsus’a patentlendiği ülkemizde hava şartlarının uygunluğu nedeniyle daha çok güney illerimizden olan Adana’da üretilip sıklıkla tüketildiği bilgiler arasındadır. Başka kaynaklara göre ise Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı belirtilmektedir. Şalgam Suyu ise ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgur kullanılacaksa bulgurun su ile etkileşimi sonucunda hamur haline gelmesi, ardından şalgam ve kırmızı havucun bu suyun içerisinde fermantasyona uğramasıyla oluşmaktadır. Acılı ve acısız çeşitleri bulunan şalgam suyunun acısı karıştırıldıktan sonra çabuk bozulabileceği göz önüne alınarak fazla bekletilmemelidir. Acıyı, şalgamı içmeden kısa bir süre önce katmak en iyi çözüm olacaktır.

Bitkinin yumru kısmından yapılan kırmızı renkli içeceğin sevenleri kadar sevmeyenleri de oldukça fazladır. Fakat faydalarını bildikten sonra herkesin ilaç niyetine içmesi gerekir. Çağımızın hastalığı kanseri yavaşlatmaya, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca mide ve karaciğere dost, sinirleri yatıştırmada etkilidir. Bunların yanında kalsiyum, demir, A, C, B6, K vitaminleri, manganez, sodyum, demir, fosfor, potasyum ve bakır, riboflavin gibi yararlı bileşenleri de içerisinde bulundurmaktadır.

Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?

Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz besin değeri yüksek içeceğin yapımında 1 adet şalgam, 1 adet pancar, 1 kg mor havuç, 1.5 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 yemek kaşığı kaya tuzu, yarım ekmek ya da bulgur ve su kullanılmaktadır. İşe şalgam, pancar ve mor havucun yıkanıp, kabuklarının soyulması ile başlanılır. Ancak bunu elinize eldiven geçirmeden yapmamanız önerilir.Aksi takdirde her tarafınızı kırmızıya boyayabilirsiniz. Şalgam ve pancar fazla küçük olmayacak şekilde dilimlenmelidir. Mor havuçların ise dikey şekilde kesilerek dört parçaya bölünmesi idealdir. İçeceğin mayalanarak oluşması için ekmekten ya da bulgurdan yardım alınmalıdır. Tülbent içerisinde sarılı ekmekler bir bidonun içerisine yerleştirilip arkasından da doğranan malzemeler ilave edilmelidir. Limon ve kaya tuzunun suda eritilip eklenmesiyle hazırlanan bidonun ağzına kadar su eklenir. Kapağı sıkıca kapatılarak yaklaşık on beş gün serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Süre bittiğinde cam kavanozlara bölünerek uzun süre saklanabilir. Acılısını sevenler ise kavanozun içerisine turşuluk küçük biberleri de ilave edebilirler.

Geleneksel Şalgam Suyunun Hazırlanışında ise; öncelikle bulgur unun bir hafta boyunca mayalanması sağlanmalıdır. Ekşidiğinden emin olunduğunda sulandırılarak dut ağacından yapılan tahta fıçılara konulur. Temizlenen mor havuçların kaynatılıp ilave edilmesinin ardından üzerine şalgam yerleştirilir. Yaklaşık bir hafta boyunca bekletildikten sonra içerisine tuz ilave edilir. Olgunlaşan şalgam süzülerek servise hazır hale getirilir. İçeceği servis ederken yanında mayalanma sürecinde de katkısı olan mor havuç ikram edilir. Bunlara ‘tane’ ya da ‘dane’ denilmektedir. Sabır sonucu ortaya çıkan bu içecek hazmı kolaylaştırdığı için en çok etlerin, kebapların yanında tercih edilmektedir. Ne demiş atalarımız bekleyen derviş muradına ermiş. Afiyet olsun.

*Şalgam Suyu hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz ya da nerelerde içileceğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Fotoğraf: saglikhaberleri.com.tr

One thought on “Şalgam Suyu Nedir?

  • M.Murat KILIÇ

    Pek çok usta havuçları çiğ kullanıyor .Siz neden haşlıyorsunuz besin değerleri azalmıyor mu?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir