Sufle Nedir?
Sufle. Nam-ı diğer souffle, adını duyduğunuzda dahi içinizde bir şeylerin cız edip eridiğini hissedebileceğiniz Fransız mutfağının baş tacı tatlılarındandır. 1650′ li yıllarda çırpıcının keşfedilmesi ile mutfaklarda yerini alan ve yaygınlaşan bir lezzetir sufle.
Fransızca “Nefes” anlamına gelen ve yüksek miktarda endorfin hormonu salgılamanızı sağlayan bu aşk pınarı tatlı, adından da anlaşılabileceği gibi nefesinizi kesebilir ve sizi sizden alabilir. Bu yüzden belirtmeliyim ki romantik bir film izlerken bu tatlıyı tüketiyorsanız mutluluktan ağlayabilirsiniz.
Ancak sanıldığının aksine sufle sadece çikolatalı versiyonundan ibaret değil. Tatlı ve tuzlu sufleler de farklı damak zevklerine hitap eder. Tuzlu sufleler genelde başlangıç ya da ana yemek olarak servis edilir. Peynirli, patatesli, kabaklı, domatesli, havuçlu, patlıcanlı, mantarlı, ıspanaklı, brokolili ve somonlu gibi bir çok tuzlu sufle çeşitleri her ne kadar ülkemizde çok fazla ortalarda olmasa da vardır. Çünkü “Sufle” bizim için aslında sadece bir tatlıdır.
Aslında tatlı sufleler ise yemek sonunda cila yapmak için bire birdir ve tatlı sufle denince akla ilk çikolatalı sufle gelse de mangolu, limonlu, kahveli, meyveli, bademli, beyaz çikolata ve kestaneli çeşitleri de mevcuttur. Tatlı sufleler pudra şekeri, dondurma veya krema eşliğinde servis edilir.
Sufle yapmak beceri, dikkat ve ustalık gerektirir. İster tatlı olsun ister tuzlu, suflenin en önemli malzemesi şüphesiz bilinen en iyi protein deposu olan yumurta beyazıdır. Genelde hamur işlerinde dışlanan yumurtanın bu değerli kısmına hak ettiği değeri sufle verir.
Peki nasıl yapılıyor sufle?
Yumurta beyazı derin çırpma kabında kar gibi olana dek iyice çırpılır. Çırpma kabı olarak genelde bakır yada cam kap önerilir. 1700′ lü yıllarda fransız şefler bakır kapların yumurta beyazı çırpmak için kullanılması gereken en doğru kaplar olduğunu keşfetmişler. Çırpma işlemi sırasında yumurta akı içi hava dolu köpüğe dönüşür. Bu hava kabarcıkları suflenin yumuşak, süngerimsi bir dokuya sahip olmasını sağlar. Öyle ki kaşığınızı suflenize batırdığınızda ilk hisettiğiniz bu dokudur. Hava kabarcıkları içindeki hava ısıyı görünce genleşir ve yumurta akının içerdiği su bu şekilde buharlaşır. Suflemiz de kabarmaya başlar. Yumurta içinceki proteinler bu noktada önemli bir görev üstlenerek suflenin kabardığı gibi kalmasını ve çökmemesini sağlar.
Tabii zamanından önce suflenizi fırından çıkartırsanız ya da gerektiğinden fazla fırında tutarsanız çökmemesi için söz veremiyoruz :) Zamanlama önemli anlayacağınız…
Yumurta beyazlarını çırpma işlemi bitip de mükemmel köpüğe ulaştığımız zaman, sıra onu tatlandırmaya geliyor. Yani suflenin bazına… Suflenizi tatlı mı yoksa tuzlu mu yapacağınıza karar verip geri kalan malzemeleri başka bir kapta karıştırıyorsunuz. Karar vermek zor gelirse her ikisinden de yapabilirsiniz tabii. Örneğin bu bir çikolatalı sufle olacaksa mısır unu veya normal un, süt, çikolata ve yumurta sarısından oluşan karışım sizin sufle bazınız olacak. Yumurta akınızı çırparken iyice sertleşmeye başladığında yavaş yavaş şekeri ilave edebilirsiniz.
Tüm şekeri yumurta akına eklediğinizde yumurta akınız parlak görünecek ve kaşığı içinden çıkardığınızda oluşan tepecikler sönmeyecek. Sonra sufle bazınızı tahta kaşık yardımıyla yavaşça yumurta akınıza ekleyin ve köpüklerin patlamaması için çok ama çok nazikçe karışımı karıştırın. Tereyağ ile yağladığımız sufle kaplarımıza biraz şeker ekliyoruz ki suflemiz kaba yapışmasın. Şeker sufle kabının her yerine dağılınca fazlalığını şeker kabına geri döküyoruz ve sufle kabının kenarında kalan şekerleri parmağımız yardımıyla temizliyoruz. Profesyonel mutfaklarda sufle kabını yağlama işlemi iki kere yapılır ancak evde yapacağımız suflemiz için bu çok elzem bir şey değil. Daha sonra suflemizi kaplarına paylaştırıp daha önceden ısıttığınız 200 derecede 10-12 dk. kadar pişirin. Çıkınca üzerine pudra şekeri serpin. İsteğe bağlı olarak bir top vanilyalı dondurma veya krem şanti de ekleyebilirsiniz.
Sonra da suflenizi dumanı tüterken bu soğuk sonbahar günlerinde sıcak sıcak yemenin keyfini çıkarın ve afiyetle mutlu olun :)
Tarif harika olmuş ağzına sağlık
Valla ben de sufle denilince bir tek tatlıyı düşünenlerdendim. Peynirli, patatesli tuzlu sufle de denemek istedim şimdi.
İstanbul’da yapan yer var mı ki hiç acaba?
valla araştırıyoruz :) herkes tatlıcı sufleci..
açığı yakaladık o zaman. İstanbul’a hemen bi tuzlu sufleci açmak lazım :D
:D
Geri bildirim: Gerçek Hikaye: Ofise Bir Kez Daha Seni Seçtik Meal Box! - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum
4 sınavımdı kalmıştım sufleden :)