YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Akide Şekeri Nedir?

Akide şekeri geleneksel bir Türk şekeridir. Türk ve Osmanlı Mutfağı’nın en eski şekerleme türlerinden biridir. Akide sözcüğü Arapça akit (sözleşme, inanç, bağlılık) sözcüğünden gelir.

Osmanlı Devleti’nde yeniçerilere ulufe töreninde yemek verilirmiş. Kapıkulu askerleri de dağıtılan ulufeden memnun kalırlarsa akide şekeri dağıtırlarmış. Böylece bu renkli şekerler askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşmeyi işaret edermiş. (Akdim devam ediyor manasında)

Akide şekerinin geçmişi 16.y.y’a kadar uzanır. Benzersiz lezzetinin ardında yatan sır, şekerin ve meyvenin saatler boyunca bakır kaplar içerisinde yavaşça kaynatılarak karıştırılmasıdır. Bu aromatik lezzet daha sonra mermer tezgahlar üzerine dökülür ve becerikli ellerle hızlıca yoğrulur. Karıştırılıp yoğrulmuş olan bu lezzet daha sonra özel şeker makasları kullanılarak kesilerek son halini alır.

En yeni videolardan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Mevlütlerde sunulan bu rengarenk şekerler ayrıca cenaze evlerinde, evlilik ve doğum gibi önemli sosyolojik törenlerde adeta olmazsa olmaz bir simgedir.

Bergamot, Limon, Gül, Tarçın ve Susam en önde gelen akide şeker çeşitleridir. Tarçınlısı en çok tercih edilenidir.

Akide Şekeri Nasıl Saklanır?

Peki akide şekeri nasıl saklanır diye soracak olursanız; akide şekeri çok hassastır. Onu saklarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları var. Mesela havayla temas eder etmez yumuşamaya meylediyor. Aklınızda olsun, şekerlerinizi ağzı sıkıca kapalı bir kavanoz ya da kutuda muhafaza ederseniz ömrü uzuyor. Yoksa birbirine yapışıyor.

En güzeli az miktarda alıp, evde hızlıca tüketmek. Ali Muhiddin Hacı Bekir, Şekerci Cafer Erol ve Beyoğlu’ndaki Üç Yıldız Şekerleme akide şekeri satın almak için en doğru adreslerden ikisi… Daha fazlası için “İstanbul’un Tarihi Lokum ve Şekercileri” yazımıza bekleriz.

Afiyet olsun.

*Bu yazı hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir