Çalkama Nedir?
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde “1-Sulandırılmış yoğurt, ayran 2-Şekerden veya pekmezden yapılan şerbet 3-Un, yağ, şeker ve sudan yapılmış çocuk yiyeceği” ve “Mısır unundan yapılmış ekmek” gibi tanımları bulunsa da yazımıza konu olan çalkama; Urla bölgesine ait olarak bilinen, otlarla yapılan bir börek türüdür. Bulabildiğiniz ve sevdiğiniz her tür otla yapılabilecek bir ot yemeğidir. Üstü kıtır içi daha sulu bir börektir.
Eskiden tarladan gelen kadınlar topladıkları yeşillikleri hızlı bir şekilde lezzetli ve doyurucu bir yemeğe dönüştürürlermiş. En taze otlarla yapıldığı için lezzeti yerinde, farklı otlar kullanılabileceği için de her damağa uygun hale gelebilen bir yemek olmuş çalkama.
Yapılışı oldukça basittir. Yeşillikler ince ince doğranır. Tuz ile ovulur. Fazla suyu atılır. Soğan ve lor peyniri eklenir. Başka bir kapta un, tuz ve biraz su karıştırılır. Krep hamuru kıvamına getirilir. Zeytinyağı ile yağlanan tepsiye bu hamurun yarısı yarım parmak kalınlığında dökülür. Üzerine yeşilliklerle oluşturulmuş harç eklenir. Kalan hamur biraz daha sulandırılarak otların üstüne gezdirilir, ancak otların üstü tamamen kapatılmaz. Üstüne zeytinyağı gezdirilip fırında pişirilir.
Ayranla veya çayla çok güzel olan bu böreği kullanacağınız otlar ve baharatlarla her seferinde yeni baştan yaratabilirsiniz.
Fotoğraf: loplopculer.com