İzmir’de Mutlaka Yemeniz Gereken 7 Yiyecek
Çekirdeğe çiğdem, simide gevrek, mısıra darı diyen biz İzmirliler için İzmir biraz özeldir. Gitmek isteyip gidemeyiz, gitsek geri dönemeyiz; ancak hep özleriz. İnsan geçmişini düşündüğünde güzel anıları bir koku, bir tat ve sevgi dolu bir sıcaklıkla hatırlamaz mı? O anları ve tatları aklına getirdiğinde içi ısınmaz mı? Ondan değil midir İzmir’den gelene verilen siparişler? Ya da ondan değil midir İzmir’e gelirken ailemizin hazırladığı yemekler, gidilmesi planlanan yerler? Aslında çiğdeme çekirdek, gevreğe simit, darıya mısır diyorlar başka diyarlarda… Gelin, bu diyarda sizi İzmir’in lezzetleriyle tanıştıralım. Başka yerde yiyemez misiniz, elbette yersiniz; ama havasından mıdır bilinmez burada bir başka yersiniz…
1- Boyoz
Seveni kadar sevmeyeni de meşhur olan boyozu İzmir’e geldiğinizde mutlaka denemelisiniz. Doğru yerlerde yerseniz yağı midenizi yakmayacak, yanında yumurta ile muhteşem bir kahvaltı olacaktır. Boyozun artık patlıcanlı, peynirli, zeytinli gibi farklı çeşitleri olduğunu da akılda tutmakta fayda var. Boyozla ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
2- Kumru
Kumru özel ekmeği ile İzmir’le özdeşleşen güzide sandviçlerimizden biridir. Kumruyu sandviç ekmeğine yaparsanız o, kömürde sandviç olur ve o da pek bilinmez İzmir’i yaşamayanlar tarafından… Daha önce “Kumru Nedir?” diye yazmıştık. Buyurun bir de “İzmir’n En İyi 7 Kumrucusu – 2016”dan ziyaret edeceğiniz mekanı seçin.
[wdi_feed id=”1″]
3- Söğüş
Domates ve salatalık ikilisinden değil de o güzelim kelle söğüşten bahsediyoruz, tabii. Niğde’den gelmiş ve İzmir’le adı anılır olmuş bu lezzeti mutlaka denemelisiniz, üstelik yemek öncesi, yemek sonrası fark etmez. Bu yazıyı yazarken en sevdiğimiz İzmir lezzetinin belki de söğüş olduğunu fark ettik doğrusu, ne çok yazı yazmışız bu konuda. Bir tanesini seçelim ve bakalım kelle söğüş nasıl hazırlanıyormuş.
4- Şambali Tatlısı
İzmir’de sokak köşelerinde, seyyar arabalarda bile çokça görebileceğiniz, farklı ve karakterli tatlılardandır şambali tatlısı. Hatta ne olduğunu, nasıl bir güzellik olduğunu daha önce yazmıştık, buradan okuyabilirsiniz. Kemeraltı’na gittiğinizde ise yemeden dönmemeniz gerekenlerden. Nerede mi yiyeceksiniz? Buyurun.
5- Lokma
Lokmayı tatlıya mı koymalı yoksa tuzlular arasında mı değerlendirmeli, çok kararsızız. Yolda yürürken bir koku ve uzun bir kuyrukla lokma döken bir arabaya doğru çekilebilirsiniz. İşi gücü bırakır, o kuyruğu bekler; sıcacık, çıtır çıtır, hafif şerbetli lokmaları kürdanla bir bir yersiniz sonrasında. Güzeldir lokma, Çeşme Ildırı’da saatlerce oturup sıraya beklersiniz o lezzete erişebilmek için. Tabii, şerbetlemeden, yanında güzel bir İzmir tulumuyla kahvaltıda da pek iyi olur. Anneannem hamurunu güneşte bekletirdi mayalansın diye… Afiyetler ola…
6- Şevketibostan ve Çeşitli Otlar
Özellikle şevketibostan söylense de İzmir ve Ege mutfağı lezzetli otların beşiği… Dağlara uzansak, yürüyüşe çıksak eli boş dönmez, en kötü ihtimalle kekik toplar geliriz. Bahçede çıkan semizotundan yemek yapar, radika, cibes, turpotu, arapsaçı derken saymakla bitiremeyiz mutfağımızda pişen otları. Siz siz olun, İzmir’e geldiğinizde ev yemekleri yapan bir lokantada bu lezzetleri tatmayı ihmal etmeyin.
7- Pişi
Pişi de İzmir’in en güzel lezzetlerinden… Pazar kahvaltılarını süsleyen anne pişisinin yerini pek bir şey tutmasa da kahvaltı için gittiğimiz mekanlardan pişi ikram edenleri ayrıca seviyoruz. İzmir tulumu ile muhteşem birliktelik yakalayan pişiyi yapanı bulursanız kaçırmayın, sıcak sıcak yemeyi ihmal etmeyin.
Pişi fotoğrafı: http://www.sibelinkahvesi.com/
İzmirin kendine özgü kokoreçi ve midye dolması unutulmuş galiba. İstanbul’da bile İzmir usulü midye dolma satılıyor. 3kmek arası yarım kokoreçi anlatmaya gerek yok sanırım.