Kestane Nedir?
“Kestane kebap yemesi sevap.”, “Kestaneyi çizdirmek.” gibi anlamlı deyişlerle hayatımızda nostaljik ve nostaljik olduğu kadar da eğlenceli bir yeri vardır kestanenin. İşte bu yüzden de “kestane nedir?” denilince aklımıza bu muzır deyişler ve eski bir soba etrafında toplanmış, soğuk bir kış gününde neşe içinde kestane yiyen bir aile gelir.
Kestane Türkiye’de (özellikle İstanbul’da) mühim ve ikonik bir sokak lezzetidir. Her köşe başında göremeyiz ama İstiklal v.b. belli başlı caddelerde -közde kendine has kokusuyla- seyyar araçların içinden yükselen isli dumanı ile kendini belli eder. Elbette kestane pişirmenin en güzel yolu evde kendi sobanızın üzerinde ya da ocakta közlemekten geçer ama her yıl en azından bir küçük kese kağıdı porsiyonunda seyyardan satın almak da adettendir.
Kestane, Türkiye’de Bursa’nın meşhur kestane şekeri ile iyice meşhur olmuş ve özdeşleşmiş bir yiyecek ama kestane üretiminde Aydın ilimiz tüm illerin en üstünde gelir.
[wdi_feed id=”1″]
Hatta öyle ki Kasım başında Aydın, Yaylapınar köyünde kestanelerin çırpılma mevsiminde bunu böyle olduğunu bizzat yerinde kendi gözlerimizle müşahede ettik.
Kestane üretimini Aydın’dan sonra ikinci sırada Bursa takip eder. Onu da Karadeniz izler. Murat Belge Yemek Kültürü kitabında Karadeniz gemilerinin Akdeniz gemilerine nazaran daha sağlam olmasının nedenini kestane ağacı kerestesinin mukavvi oluşuna dayandırır.
Kestane diğer “Nut” lara nazaran çiğ bir halde yenmez. Haşlanarak ya da ateşte pişirilerek yenir.
Kestane İngilizce’de “chestnut”, Almanca’da “Kastanie”, Fransızca’da “atkestanesi” olan “châtain” dir. Hepsi de Yunanca temellidir: “Kastania”
Pastalarda ve pastacılıkta kestaneli pastalar olduğu gibi ezilerek bir dolgu malzemesi olarak kullanıldığı da görülür. Çok da güzel olur.
Kestane günümüzde pahalı bir besin maddesidir.
Foto: evhayat.com
Geri bildirim: Sonbahar Sebze ve Meyveleri Nelerdir? | Harbi Yiyorum ®