Genel Yemekler

Sıkıcık Çorbası Nedir Nasıl Yapılır?

Sıkıcık Çorbası Nedir Nasıl Yapılır?

Sıkıcık çorbası, Kütahya ilimize ait yöresel bir çorbadır. Kütahya yöresel yemekleri zaten oldukça benzersiz. Kızılcık tarhanası, cimcik, dövmeç gibi kendilerine has bir sürü yemekleri var. İçindeki bulgur gereği oldukça doyurucu olan bu Sıkıcık çorbası ise, görünüm olarak salçalı misket çorbasına benzediğinden karıştırılabilir. Lakin içerisinde et yoktur sıkıcık çorbasının.

Sıkıcık çorbasının adı elde sıkılarak yuvarlandığı için “Sıkıcık” olsa da, arkasında efsaneleşmiş bir hikayesi vardır. Peki fazla bilinmeyen bu lezzetli Sıkıcık çorbası nasıl yapılır? Hikayesi nedir? İçinde neler var? Bunlardan bahsedeceğiz.

Sıcık Çorbası Efsanesi

Ekonomik açıdan zor dönemlerde olan bir kadının oğlu askerden döner. Elinde avucunda çok malzemesi olmayan anne, her gün bu yemekten yapar fakat adını sürekli değiştirir. Oğlu akşama ne yiyeceğiz diye sorduğunda; ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der. Her ne kadar bir efsane olsa da, yokluk zamanlarında insanlar her zaman yeni lezzetler keşfederler. Bir bulgurun ise olabilecek en lezzeti hallerinden biridir sıkıcık çorbası.

Sıkıcık Çorbasında Neler Var?

Çorbanın suyunda; soğan,salça ve et suyu vardır. İçindeki minik sıkıcıklar ise ince bulgur, baharat, un ve tarhanadan yapılır. Çorba piştikten sonra tabağa isteğe göre sarımsaklı yoğurt eklenebilir, kırmızı biberli kızgın tereyağı üzerine gezdirilebilir.

İçerisindeki bulgur ve un gereği oldukça doyurucudur sıkıcık çorbası. Tek başına, beyran gibi, yeterlidir. Anlayacağınız, bir nevi ana yemek de sayılır.

Nasıl Yapılır?

İnce bulgur ıslatılarak kabarması beklenir. İçine tarhana,un, karabiber ve nane katılır. Katı bir hamur gibi olunca küçük küçük yuvarlanarak unlanmış tepsiye dizilir. Tencerede çorba suyu soğan, salça ve yağ kavrulur. Üzerine su veya daha lezzetli olması için et suyu eklenir. Kaynayan suyuna tane tane atılır yuvarlak bulgurlar böylece birbirlerine yapışmazlar. Kısık ateşte iyice pişer ve ta-da çorbanız hazır.

Üzerini dilediğiniz gibi süsleseniz de Kütahya işi en güzeli kanımca. Sarımsaklı yoğurdu üstüne gezdirip ardından naneli,pul biberli kızgın tereyağ gezdirdiniz mi… Daha ne olsun? Lezzeti ve doyurucu bir çorba.

Şimdiden afiyet olsun… 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir