Bunları Bilelim

Neden Yılbaşında Hindi Yeme Geleneği Var?

Bu soruyu bir çoğumuz merak etmişizdir, belki sorgulamayıp şu an; “evet neden acaba?” diyenler de vardır. O zaman tam da döneminde bu konuya açıklık getiriyoruz.

Yılbaşı çok farklı ülke ve kültürlerde bambaşka şekilde kutlanan bir gün. Tabi hemen hemen her kutlamada olduğu gibi bunda da bir ziyafet olmalı. Bu ziyafetler de yine farklı coğrafyalarda bambaşka şekillerde olabiliyor, ilginç yılbaşı yemeklerine yazının sonunda değineceğiz. Ama gelelim hindi meselesine, neden hindi? 

Yılbaşı yemeği için hepimizin hafızasında fırında uzun uzun pişmiş nar gibi kızarmış bir hindi ve iç pilav, yanında çeşitli garnitürler vardır. Filmlerden, dizilerden aşina olduğumuz “Thanksgiving” yani “Şükran Günü” sofralarında rastladığımız gelenektir, diye biliyoruz belki de; ama gerçek biraz daha farklı. 

Yılbaşı gecesi 16.yy’a kadar İngiltere’de; şarapların su gibi aktığı, birçok yan ürünle birlikte; uzun süre pişirilmiş tavuk, kaz, domuz ve nadir de olsa kuğu ve tavus kuşunun da ana yemek olarak servis edildiği mükellef sofralarda kutlanırmış. Amerika kıtasına özgü olan hindi 1526 yılında İngiltere’ye getirilmiş. Herkesin yeni keşfettiği bu yeni kuş türü yani hindi 16.yy ortalarında VIII.Henry tarafından ilk kez yılbaşı sofrasında ana yemek olarak kullanılmıştır. 16.yy sonlarına doğru ise tüm halk tarafından hindinin yılbaşı yemeği olarak kullanımı benimsenmiştir. Halka, çiftliklerinde yer alan diğer fayda sağladıkları hayvanlar yerine hindileri yemek daha cazip gelmiştir. Yumurta veren tavukların, kazların yerine daha büyük boyuttaki ve daha az fayda sağladıkları ama lezzetli olan hindiyi tercih etmesi de anlaşılır bir durum olmuştur. 

Peki Şükran Günü nedir? Şükran Günü’ nde hindi tüketilmesi geleneği nereden geliyor?

Kuzey Amerika Plymouth’taki ilk İngiliz kolonicileri (17.yy) alışkın olmadıkları bu coğrafyada ilk geldikleri dönemlerde ciddi olarak yiyecek sıkıntıları yaşamışlar ve ekinleri istedikleri gibi yetiştirememişlerdir. Buradaki yerel Kızılderili kabileleri İngiliz yerleşimcilerin duruma acımış ve kendi av mahsullerini İngilizlerle paylaşmıştır. Sonrasında hasatların daha verimli hale gelmesi ile birlikte verimli geçen yılların sonunda o yıl verilen nimetlere şükretmek için koloniciler Şükran Günü kutlamaya başlamıştır, bu barışçıl dönemlerde ilk kutlanan Şükran Günü de dahil olmak üzere Kızılderililerin de Şükran Günü sofralarında yer aldığı bilinir. Başlarda Hindi bir çok farklı hayvanla birlikte bu sofralarda yer almasına rağmen İngiltere’deki aynı pragmatist bakış açısı ve özellikle Amerika’da hindinin bol olması sebebi ile Şükran Günü geleneği haline gelmiştir. Hatta öyle ki Şükran Günü; “Turkey Day” yani “Hindi Günü” olarak da anılmaktadır.  

17.yy sonu itibari ile bu barış ortamı yerini Kızılderililer ile kolonicilerin karşılıklı çatışmalarına bırakmış ve Amerika’nın yerlileri olan Kızılderililer neredeyse tamamen katledilmiştir. Bu olaylar sonrasında ise Şükran Günü Kızılderililer arasında her yıl “Yas Günü” olarak anılmaktadır.  

Hindi’nin yılbaşı yemeklerindeki yerine değindik, sıra geldi yazının başında bahsettiğimiz diğer ilginç yılbaşı yemeklerine. Japonlar için yeni yılın vazgeçilmezi “Christmas Cake”, Çek Cumhuriyetinde kızarmış sazan balığı ve patates salatası, Danimarka’da ördek, Macaristan’da balıkçı çorbası “Halászlé”, İzlanda’da “Hamborgarhryggur” bir çeşit domuz jambonu ile yapılan yemek örnek verilebilir. 

Yılbaşı sofranızda ne olursa olsun, muhabbetin eksik olmadığı ve umutla yeni yıla baktığınız bir kutlama olması dileğiyle Gastrosözlük ekibi olarak herkese iyi seneler diliyoruz.

Gastrosözlük
Instagram: @gastrosozluk
Mail: [email protected]

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Ezogelin Çorbasının Gerçek Hikayesi
Linie Aquavit ve İlginç Üretim Yolculuğu Hikayesi
Dönerin Tarihi – Döneri İlk Kimler Keşfetti?
Hamburgerin Kökeni Aslında Neresi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir