Bunları BilelimGURME NOTLARI

Filtre Kahve Espressodan Daha Mı Hafiftir?

Doğru bilinen yanlışlardan biri de budur. Çoğu insan böyle olduğuna inansa da durum farklıdır. Bu yanlış düşüncenin sebebi, filtre kahvenin tadı ve kokusunun elbette espresso kadar yoğun olmaması ve içende ”hafiflik” duygusu uyandırmasıdır.

Genel bir bilgiyle başlayalım: Dünyanın her yerinde tüketilen farklı kahve türlerindeki kafein miktarı, kahvenin hazırlanış şekline, kahve ve suyu miktarına, kahvenin suyla temas süresine, hazırlık aşamasında ulaşılan ısıya ve hatta fincanın şekline göre bile değişkenlik gösterir. Dünya’dan farklı örneklere bakalım.

Filtre kahve, orta seviyede kavrulup, orta-ince öğütüldükten sonra kahvenin kağıt filtre içine kaynar su verilmesiyle hazırlanır. Şimdi bu 1 lt. su için ABD’de 30, Avrupa’da ise 80 gr. toz kahve kullanılır. Temas süresi yaklaşık 6 dk. dır. Bu uzun süre , suyun da bol olmasından sebep kahve tozundan %97 -100 gibi çok yüksek derecede kafeinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu hesapla ortalama bir fincan filtre kahvede yaklaşık 115 mg. kafein vardır. Bu oran normal bir espressonun kafein oranından epey yüksektir.

İskandinav ülkelerinde ise bu ”kaynatılmış kahve” usülü biraz daha farklıdır. Burada 50-70 gr. hafif kavrulmuş ve kalın öğütülmüş kahvenin 1 lt. suda 10 dk. kaynatılmasıyla hazırlanır. Hazır olan kahve bir filtreden geçmeden 150-190 ml.lik fincanlarda içilir. Fincan başına asgari kafein miktarı 85-145 gram arasında değişir.

Espressoya gelirsek, iyi kavrulmuş ve ince öğütülmüş 6-7 gr. kahvenin basınç altında filtreden hızla geçirilmesiyle elde edilir. Su miktarı (40-60 ml.) azdır. sıcaklığı 92-94 derecedir. Suyla kahve tozunun teması çok kısadır (max. 30 sn.) haliyle ortaya çıkan kafein oranı %80 civarında olup, filtre kahveye göre çok düşüktür. Çürütülmesi gereken bir diğer mit ise, daha yüksek düzeyde kafein sayesinde daha çok enerji alınacağıdır. Bunun için ristretto kahve sipariş edenler yanılır, tam tersi bir sonuç ortaya çıkar. Espresso Ristretto, Espresso Lungoya kıyasla daha az kafein içerir. Daha az su kullanıldığı için kahveden daha az kafein alınır. Daha fazla kafein isteyenlere bir de yol gösterelim, normal kahve söyleyip, üzerine sıcak su eklemek çare olacaktır. Kafeini hafifletmek için de süt eklemek boşadır, süt yalnızca kahvede tadı değiştirir.

Dobra Gül

Gittiği yerler kim olduğunu bilmez. Dobra dobra yazar. 7 kuşak Bolu Mengen'li. Sevdiğini çok sever, sevmediğinin üstünü çizer. Dikkat! Gerçek gurme! Mekanların korkulu rüyası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir