Baharatlar Yemekteki Bakterilerin % Kaçını Öldürüyor?
Baharatlar Bakterleri Öldürür mü?
Baharatların elbette yemeklerdeki bakterileri öldürme gücü var ve bu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Yani baharatlar bakterileri bir şekilde öldürüyor, ama nasıl?
Christian Boudan’ın yakın dönemde bir araştırması var. Bu araştırmada et içeren sulu yemek adına 36 ülkeden 4578 adet tarif toplamışlar. Tariflerin %65’inde soğan, onu ikinci sırada %63 ile takip eden karabiber, %35’inde sarımsak, %24’ünde biber ve %23’ünde limon suyu kullanılmış. Bütün yemeklerin %3’ünde 9 çeşit baharat kullanılmış. Buradan çıkaracağımız sonuç yeryüzünde yemeklerde en çok kullanılan baharatlar: 1. Soğan, 2. Karabiber, 3. Sarımsak.
Ayrıca bu araştırmada dünya besinlerine bulaşan 30 bakteri bu yemeklere bilhassa katılıyor.
Sonuç şöyle; Sarımsak, soğan, mercanköşk ve Jamaika biberi (bizdeki pul biber) yemeklere özellikle katılan bakterilerin %100‘ünü öldürüyor. Kekik, tarçın, tarhun otu, kimyon, karanfil, limon ağacı yaprağı, defne, biberiye, biber ve hardal bakterilerin %75’ini yok ediyor. Frenkkimyonu, nane, adaçayı, rezene tohumu, kişniş, dereotu, Küçük Hindistan cevizi, fesleğen ve maydanoz ise bakterilerin % 50’sini öldürüyor. Kakule, karabiber, zencefil, anason, kereviz tohumu ve limon ise bakterilerin ancak %25-30’unu yok edebiliyor.
Yani anlaşıldığı üzere yemeklerde sarımsak, soğan ve karabiberin kullanılması bir yandan da boşuna değil… Ayrıca buradan vampir yok eden sarımsağın sembolik olarak ne anlama geldiğini de anlamış olduk. Bakterileri yok eden sarımsak vampirlere neler yapmaz!
Geri bildirim: İstanbul’un En İyi 7 Baharatçısı - Harbi Yiyorum