Çay Sağlığa Yararlı mı, Zararlı mı? – Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul Yazdı
Çay, sebze ve meyvelerde de bulunan flavonoidler bakımından zengin bir içecek olması sebebi ile vücuda birçok faydalı etkisi vardır. Çayın tarihi oldukça eski. İÖ 26. yüzyılda Çin’de çay yapraklarının tedavi için çiğnendiği biliniyor.
Çayın Faydaları;
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
- Felç riskini azaltır.
- Yüksek tansiyonu dengelemeye yardım eder.
- Mide ve bağırsak kanseri başta olmak üzere bazı kanserlere karşı koruyucudur.
- Viral ve enflamatuar hastalıklara karşı koruyucudur.
- Kemik yoğunluğunu düzenleyicidir.
- Hastalıklara karşı korumada etkilidir.
Çayın Doğru Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Ancak çayın bu etkilerinin ortaya çıkabilmesi için çayın beyaz şeker ya da yapay tatlandırıcılarla karışmaması gerekir. Çayın faydalarını artırmak için, demleme çay olması önemlidir. Çay demlenmeden önce soğuk sudan geçirilerek yıkanmalıdır. Altındaki su kaynarken demlikteki yıkanmış çaya çok az su dökülmelidir ki buhar ve ısı ile demlenmeye hazır hale gelsin. Kaynamış olan su ile demlenen çay, demlenme süresinin sonunda taze iken içilmelidir. İçine katkı maddesi karıştırılmamalı (karbonat vb.), şekersiz içilmeli, beklemiş çay ya da soğuduktan sonra kaynatılan çay tüketilmemelidir.
Yemekten Hemen Sonra Çay İçmeyin!
Demir düzeyi düşük olan kişiler, özellikle gebe, çocuk ve ergenler yemeklerle birlikte çay tüketmekten kaçınmalıdır.
Yemekler ile çay arasında en az 1 saat fark olması, çayın demir emilimi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmekte ve hatta ortadan kaldırabilmektedir. Yemekten hemen sonra çay içmeyin!
Günde 3-4 fincan çayın tüketilmesinin sağlık üzerine olumsuz bir etki oluşturmayacağı, hatta kronik hastalık risklerinin azaltılmasına ve zindelik vermesine yardımcı olduğu kabul edilir.
Afiyet olsun…
Bence doğru söylüyor