Tarihin İlk Basılı Yemek Kitabı Hangisi?
Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında İstanbul’u fethinin hemen sonraki yıl, yani 1454 yılında Alman Gutenberg matbaa makinesini icat etti. Bundan tam 11 yıl sonra yani 1465’te bu matbaa makinesi İtalya’ya geldi ve ilk yemek kitabı basıma girdi.
Vatikan kütüphanecisi Battista Platina’nın (Botholomeo de’Sacchi) 1475 tarihli De Honesta Voluptate et Valetudine (Zevk ve Sağlık Üzerine) adlı kitabı Avrupa’nın ilk basılmış yemek kitabıdır. Evet, ondan önce de yemek kitapları vardı ama hepsi el yazmasıydı. Yani Gutenberg’in matbaa makinesi ile basılmamışlardı.
İspanya’nınilk basılmış yemek kitabı ise Nola’lı şef Robert’in 1520 tarihli “Libra del coch” yani “Aşçının Kitabı” dır. Arkasından 1530’da Rotterdam’lı Erasmus gıda maddeleri bilgilerini, mutfakta hazırlığı ve adab-ı muaşeret kurallarını derinlemesine işleyen De Civitate Morum Puerilium adlı kitabını yayımlar. Bu arada Papa Pius V’in aşçıbaşısı Bartolomeo Scappi Opera adlı eserini 1570 yılında yayımladı. Bini aşkın Rönesansımla yemeği tarifi içeren ve bilinen ilk çatal resminin yer aldığı bu eser bugünkü İtalyan mutfağının temel taşı olmuştur.
İngiltere ilk basılı yemek kitabı kervanına 150 yıl sonra katılacaktır. İlk İngiliz yemek tarifleri kitabı 1684 yılında yayımlanan “The Compleat Housewife: Or Accomplish’d Gentlewoman’s Companion” dır.