Bostancı’da Ciğer Yahnisi Nerede Yenir? Şah Ömer’in Yeri, Assos Balık Restaurant, Kadıköy, İstanbul
Hayatımızda özel anlar vardır. Bir de çok özel anlar vardır. Biz doğmazdan evvel bu topraklarda “Yahni” yapılıp işte bu çok özel anlar kutlanırmış sevgili dostlar. Domates sosunun kıvamı tutmuş bir yahniye ucuz et de koysanız olur yani. Mühim olan o güzel kıvamı tutturabilmek. İşte biz bu muhteşem kıvamlı yahni çeşidini “Ciğer Yahnisi” olarak yıllardır Şah Ömer’in Yeri’nde yiyoruz. (Mekanın ismi pandemi sonrası Assos Balık Restaurant Şah Ömer’in Yeri olarak değişmiştir.)
Onu yediğimiz zaman içimizdeki Zaz, “Je Veux” şarkısını söyemeye başlıyor. Farsça’da “Yehni” olarak anılan ve “Pişmiş” anlamına gelen bu yemek aslında bir tören yemeği olmakla beraber bizim bu geleneği Şah Ömer’in Yerinde sürdürmekte olduğumuzu dikkatli bir okuyucu çoktan anlamıştır.
Sevgili dostlar, yahni et yemeklerinin menemenidir. Halk işidir. Soğan, sarımsak, biber ve domates sosu ile içine hangi eti koyarsanız gider. Küçüklüğümüzde izlediğimiz çizgi filmler yüzünden bize sadece “Tavşan’ın Yahnisi” olurmuş gibi gelir, ama öyle değildir. Yahni at etiyle bile olur.
Yahni konusunu böylece netleştirdikten sonra şimdi size Şah Ömer’in Yerindeki Adem Abi faktörünen bahsetmek istiyoruz. Adem abi garsonların kutbudur. Birçok insan buraya Adem abi için gider ama bunun kendi bile farkına varamaz. Eğer restoran işi ile uğraşıyorsanız elemanlarınızı yetişmesi için Adem abiye yönlendirmenizi öneririz. Akıllı bir beyin, Adem abiyi izleyerek mesleğin tüm inceliklerini öğrenebilir. (Not: Öğrendik ki, Adem Abi de aynı şekilde pandemi sonrası emekli olmuş.)
Adeta bir orkestra şefi gibidir Adem abi. Müşterisini tanır. Neyi ne kadar yiyebileceğinizi dahi bilir. Hatta “Bir de şunu yiyeyim” dediğiniz zaman “Ya bırak Allah aşkına, onunla o yenir mi hiç?” der. Tüm menüye, lezzetlerine ve de ortama hakimdir. Mesleğini sevdiği gözlerinden okunur. Çok özel biridir Adem abi, çook! Bu anlattıklarımla mekana ilk defa gidecek olanlar onu görür görmez tanıyacaklardır.
Şimdi size Şah Ömer’in Yerini anlatalım. Burası da çok özel bir mekandır. Aile için ayrılmış yerlerin dışında arka kapıda mezelerin olduğu yere çıkan koridor boyunca sadece yeşil eriği meze yapabilen sıkı demci abilerimiz vardır burada. Ama son derece zararsızdırlar. Hani bir yerin kendine has kültürü olduğunu daha ilk bakışta anlarsınız ya. Burası da öyledir. Bilinçaltı romantiklerinin anıları sinmiştir duvarlarına. Eski müdavim şairlerin yazılarını Adem abiye sorun, göstersin. Mekanda Türk sanat musikisi ruhu hakimdir. Mezeleri ise oldukça başarılıdır. Ama ciğer yahnisi enfestir.
Biz ana yemek finalini yahni ile yaparız. Hatta meze ve sohbetin arasına ciğer yahnisini iliştiriveririz desek çok daha doğru olur. Böylece “ciğer” artık sadece bir sakatat değildir. Daha büyük bir misyonu sırtlanmış ve ortama şekil veren bir hale gelmiştir. Genelde insanların yiyeceklere şekil verdiği düşünülür ama yiyecekler de insanlara şekil verirler.
Keşke daha fazla yahni yapan yerler görebilsek. Her şeyin dikey eksende genişlediği şu günlerde sadece yahni yapan yerler olsa. İsmi de “Yahnici” olsa mesela.
Gidenler Adem Abimize bizden selam götürsün. (Biz sırf Adem Abimizin hatırına Şah Ömer’e yemek yemeye ve kadeh tokuşturmak için gitmeye devam ediyoruz.)
Vesselam.
Assos Balık Restaurant (Şah Ömer’in Yeri)
Kasaplar Çarşısı. No:8 Bostancı, Kadıköy – İstanbul
Tel: 0216 4894709
Geri bildirim: Ciğer Yahnisi Tarifi - | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Ciğer Burger Yapılışı -Video- | Harbi Yiyorum