Lezzet Testi

Yerli Gazozlar; Zaman Gazoz, Niğde Gazozu, Yeni Zafer Gazoz, Topçam Çine Madran, Bağlar ve Kayısı Kola Gazoz

Geçtiğimiz haftalarda Bursa’lı son derece nostaljik ve dikey bir girişim ile iletişime geçtik. İsmi: Gazozcum.com Hepimizin çocukluk nostaljisi olan gazozları bir platformda toplayıp satan bu romantik girişim aslında bir yandan da Türkiye tarihi ve anılarını şişelemeyi başarmış durumda.

Türkiye’de evveliyatında 600’dan fazla gazoz üreticisi varken zaman içerisinde bu tesisler kaybolmuş. (Atalarımızın gazozla olan imtihanını bir düşünün yani) Ancak yine de gazoz denildiği zaman farklı illerde ve farklı aromalarda önümüzde halen bir sürü seçenek var. Sadece bu çeşitli gazozların tedariği problem. İşte bunu da Gazozcum çözmüş.

Biz de sizin için farklı gazozlardan kendimize bir seçki yaptık ve aşağıda bunları değerlendirdik. Lezzet Testine konu olan gazozlarımız; Niğde Gazozu, Zaman Gazozu, Kayısı Kola Gazoz, Topçam Çine Madran Gazozu, Yeni Zafer Gazoz, Bağlar Gazoz.

Değerlendirme Metodu

Her gazozu içerik, lezzet, aroma, gaz, aroma/gaz dengesi ve şişe tasarımı açısından değerlendirdik. 3 kişilik bir lezzet ekibiyle her gazozu tatmadan önce arada su içerek ağzımızdaki son tadı nötralize ettik. Gazozlarımızı içmeden önce iyice soğuttuk. Her gazoz için 10 üzerinden puan verdik.

Niğde Gazozu (250 ml)

Adı üstünde Niğde’de üretilen bir gazoz. Ayrıca değerlendirdiğimiz gazozlar arasında İstanbul’da en çok karşınıza çıkabilecek gazozlardan bir tanesi. (Bkz: Fetih İşkembe) Frambuaz aromasına sahip bu gazoz tattığımız en dengeli gazozlardan biri oldu. Şişesinde de büyük damlalar halinde gazoz kabarcıkları ile dikkat çeken Niğde Gazozu şişe tasarımı en özgün gazozlardan bir tanesi.

İçindekiler: Su, şeker, karbondioksit, doğal frambuaz aroması, asitlik düzenleyici (e330), koruyucu (e211)

Zaman Gazozu (250 ml)

Bir Adana gazozu olan Zaman 1936’dan beri üretiliyor. Karışık meyve aromalı oluşu gazozun karekterini damakta belirsizleştiriyor. Ayrıca yapay tatlandırıcı içermesi sakkarin ve normal şeker ayrımı yapabilen kişiler için oldukça kesif bir öğe. Bu da içtiğimiz gazozun karbondioksit ve lezzet dengesini zayıf kılıyor. Şişe açısından değerlendirecek olursak Safranbolu Bağlar Gazoz ile aynı kalıptan çıktığı belli.

İçindekiler: Su, şeker, yapay tatlandırıcı (e950, e952, e954), karbondioksit, asitlik düzenleyici (e330), antimikrobiyal madde, koruyucu (e211), doğala özdeş meyve aromaları, şeker ve tatlandırıcı

Kayısı Kola Gazoz (250 ml)

İsminde kayısı oluca hangi memleketin gazozu olduğunu anlamak pek de güç değil. Evet, bildiniz Malatya. Değerlendirdiğimiz 6 gazoz markası arasından Kayısı Kola Gazoz en düz şişeye ama en büyük etikete sahip olan gazoz oldu. 1971’den beri üretilen Kayısı Kola Gazoz limon aromalı ancak bu limon bitter limon tadında. Glikoz şurubu ile tatlandırılmasından olsa gerek gaz ve lezzet dengesi açısından minik bir düzenlemeyi hak ediyor.

İçindekiler: Su, şeker, (Aspartam, glikoz şurubu), asit düzenleyici (e339), antimikrobiyal madde sosyum, benzonat (e211), karbondioksit ve doğala özdeş limon aroması.

Topçam Çine Madran Gazozu (200 ml)

Aydın’ın Çine ilçesinde üretilen Topçam Çine Madran Gazozu lezzet olarak doğal limon ve doğal muz aroması ile denediğimiz diğer gazozlardan farklılaşıyor. İçerisindeki karbondioksit miktarı da belirgin olarak az ama bir o kadar da dengeli. Bu da gazozu oldukça karakteristik kılıyor. Şişe tasarımı Yeni Zafer Gazoz ile aynı olan Topçam Çine Madran Gazozu bizim en beğendiğimiz gazozlardan bir tanesi oldu.

İçindekiler: Su, şeker, karbondioksit, sodyum benzoat, doğal limon aroması, doğal muz aroması

Yeni Zafer Gazoz (200 ml)

Topçam Çine Madran Gazoz ile aynı şişeye sahip olan Yeni Zafer Gazozu ise bir Denizli ürünü. Karışık mevye aromalı oluşundan ötürü bu gazozda da belirgin bir karakteri yakalayamadık. Ayrıca gaz ve lezzet dengesi açısından da diğer denediklerimiz arasında maalesef pek kendini gösteremedi.

İçindekiler: Su, şeker (sakaroz), karbondioksit, Asit düzenleyici, koruyucu (Potasyum), Sorbat ve Sodyum (Benzoat), Antiosidan (Askorbik Asit),  doğala özdeş karışık meyve aroması

Bağlar Gazoz (250 ml)

Safranbolu’nun bu gazozu lezzet testine giren gazozlar arasında bizim favorimiz oldu. Şeker olarak pancar şekerinin kullanılması gerçekten gazozda anlamlı bir farklılık yaratıyor. Ayrıca gazozun sadece limon aromalı oluşu da Bağlar Gazozu‘nu bir sonrakinde de tercih edilir bir gazoz olarak kılıyor. Gaz lezzet dengesi de bizden geçer not aldı. Şişesi de Zaman Gazozu’ndan farklılaşabilse “Temsili” bir gazoz olarak öne çıkabilecek.

İçindekiler: Su, şeker (Pancar şekeri), karbondioksit, asiyliği düzenleyici (sitrik asit), limon aroması, koruyucu madde (sodyum benzoat)

Sonuç;

Bütün gazozları tıpkı neşeli anılarımız gibi sevgiyle kucaklıyoruz ancak denediğimiz gazozlar içerisinde en akılda kalıcı olan hiç kuşkusuz pancar şekeri kullanan Bağlar Gazozu. Üreticisini tebrik ediyoruz.

Denediğimiz gazozlar arasında biz sıralamamızı şu şekilde yaptık;

  1. Bağlar Gazozu 
  2. Topçam Çine Madran Gazozu
  3. Niğde Gazozu
  4. Kayısı Kola Gazoz
  5. Zaman Gazoz
  6. Yeni Zafer Gazoz

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

23 thoughts on “Yerli Gazozlar; Zaman Gazoz, Niğde Gazozu, Yeni Zafer Gazoz, Topçam Çine Madran, Bağlar ve Kayısı Kola Gazoz

  • Özgün Akkaş

    Öncelikle incelemeniz gerçekten çok başarılı.
    Fanatik bir yerel gazoz müptelası olarak çok beğendim.Ayrıca sipariş vermiş olduğunuz site hakkında biraz daha bilgi verirseniz
    çok müteşekkir olurum.Bizlerde bu tatlardan mahrum kalmayız.
    Örneğin ,
    -tekli sipariş verebiliyomuyuz.
    -verdiğiniz siparişler kaç gün içinde ulaştı.
    -gelen gazozlarda sarsıntıdan dolayı oluşan bir şekerlenme durumu oluştumu.
    şimdiden cevaplarınız için çok teşekkürler.
    sağlıcakla…

    Yanıtla
    • Sayın Özgün AKKAŞ,

      http://www.gazozcum.com olarak ülkemizde üretilen yerel gazozların sizlere ulaşması için çalışıyoruz. Gazoz paketlerimiz 6’lı olup ister aynı markadan 6 Adet ya da Farklı Markalardan farklı çeşitlerden 1’er adet alıp, 6’lı paketinizi kendiniz oluşturabilirsiniz.
      Kargo gönderilerimiz, eğer saat 15.00 öncesinde verdi iseniz aynı gün, saat 15.00 sonrası sipariş verdi iseniz ertesi gün çıkarılmaktadır.
      Kargo en geç teslim süresi 2 gündür. Cuma saat 15.00 sonrasında verilen siparişler Pazartesi günü verilmektedir.
      Sevinerek söylemeliyim ki, şu ana kadar hiç bir müşterimizden kargodaki sarsıntıdan dolayı şekerlenme vb. şikayet alınmamıştır.

      Saygılarımızla,
      gazozcum.com

      Yanıtla
      • Özgün Akkaş

        Cevabınız için teşekkür ediyorum.

        Ayrıca bir soru daha sorayım,elden teslim yapıyormusunuz.
        Çünkü evim , adresinize yürüme mesafesinde.Bu sayede bu tatları daha fazla tatma imkanı bulurum.
        Teşekkürler…

        Yanıtla
  • Poyraz K.

    Çok DENGELİ tespitler yapılmış tebrikler :)

    Yanıtla
  • Mustafa Gök

    Çok eskiden Elvan gazozu vardı. Acaba üretimiyle ilgili bir bilginiz var mı Salih Bey? Siteye baktık ama göremedik.

    Yanıtla
  • Ozan

    Şunların içinden sadece Niğde gazozunu içmiş olmaktan utandım ya. Hepsini deneyeceğim.

    Yanıtla
    • Piyasada bulmak zor tabii. Dağıtım ağı v.b. Her üretici lokal takılıyor. Bakkalda v.b. yerlerde satışı oluyor. Gazozcum.com çözmüş işi:)

      Yanıtla
  • bu listedeki gazozlardan sadece Niğde Gazozunu deneyimlediğim için benim favorim hala Niğde Gazozudur :))))

    Yanıtla
  • En sevdiğim tabiki bizim oraların Bağlar Gazozu ;)

    Yanıtla
  • irfan

    İstanbul’da doğup büyümüş biri olarak bunlardan sadece Niğde Gazozunu biliyorum, onu da son yıllarda tanıdım ve tattım.

    Çocukluk yılları ve Yerli Gazoz deyince benim aklıma gelen halen var olan Uludağ ve Çamlıca dışında, Ankara ve Elvan gazozları oluyor. Bunlardan Ankara gazozunu baya severdim.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Türkiye'nin Gazozları - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum

  • Alper türk

    Normal zafere bak sen normal zafere Yeniyi boşver

    Yanıtla
  • turker

    yanlış zafer gazozunun teste tabi tutulması ?
    lokal iletişimsizlik bu olsa gerek

    yeni zafer gazozunu denizli de bile içen zor bulursunuz çünkü orjınali zafer gazoz dur ki sırf bu denediğiniz zafer gazozun adını yeni zafer gazoz olarak belirlemesinden dolayı denizli de eski zafer ismi zafer gazoz a verilmiştir ki bir yerde gazoz isteyecekseniz ismi zafer olmasına rağmen yanlış gazozu içmiyim diye eski zafer dersiniz

    Yanıtla
  • Gazozsever

    Eski Zafer Gazozu varken yeniyi teste sokarsanız tabi ki beğenmezsiniz.Gazoz konusunda gurme iseniz ve iddianız varsa, eski zafer gazozun yeni zaferden iyi olduğunu bilmeniz lazım.

    Yanıtla
  • Niğdeli

    Niğde Gazozu da şeker pancarı kullanıyor, Bağlar Gazozda bunu baya överken Niğde Gazozunda bu durumdan hiç bahsetmemişsiniz.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Lezzet Testi: Şok Market Ürünü - Elite Smoothie | Harbi Yiyorum ®

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir