Sübye Şerbeti Nedir?
Farklı kültürler arasından geldiği bilinen ve ana maddesi kavun çekirdeği olan Sübye Şerbeti, ilk olarak karşımıza 13. yüzyılda yazılmış bir Arapça yemek kitabında”Subiyya Yamaniyya’‘ adıyla çıkmaktadır. Pepitada, subiyya, subiye olarak da bilinir. Meksikada da Horchata isimiyle tanınan şerbet tahmin edildiği üzere tatlı ve serinlik veren bir içecektir. Bu nedenle genellikle sıcak yaz günlerinde içilmesi tercih sebebidir.
Ansiklopedik tanıma göre ise ”Ezilmiş badem, kavun veya hıyar çekirdeğinden yapılan tatlı bir içecektir.”
Osmanlılar döneminde 1492 yılında İspanya’dan kaçan Yahudilerce, yani Musevi topluluğu olan ”Seferatlar” tarafından İzmir Tire’ye getirildiği söylenmektedir. Renginin beyaz olmasıyla süt yada ayrana benzetilen şerbet, İzmirli Musevilerin oruç bozacakları zaman içtikleri törensel bir içecektir. Bunun yanı sıra Rumlar tarafından da üretimi yapılmıştır. Türkiye’de daha çok Bergama, İzmir ve Milas’ta görülür.
500 yıllık geçmişe sahip olduğu rivayet edilen Sübye Şerbeti‘nin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Bir yıl boyunca bekletilerek kurumaya bırakılan kavun çekirdekleri tahtadan yapılmış havanda uzun süre dövülür ve çekirdeğin kabukları tek tek ayıklanır. Macun kıvamı alan kavun çekirdeği ve şeker karışımı yumuşak bir beze sarılarak suyun içinde bir gece boyunca bırakılarak hazır hale getirilir. Ayrıca içerisine katılan bir miktar gülsuyu ile hoş bir kokuya sahip olması sağlanır.
Kavun çekirdekleri çok sayıda plazma proteini, A vitamini ve potasyum minerali içerdiğinden şerbet tam bir şifa kaynağıdır. Ayrıca soğuk olarak tüketilmesi gereken sübyenin sindirim sistemi için dengeleyeci ve yoğun bir antioksidan deposu olduğu bilinmektedir.
Çabuk bozulduğu için hazırlandıktan sonra iki gün içinde tüketilmelidir.
*Sübye Şerbeti hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Geri bildirim: Lavantalı Naneli Limonata Tarifi | Harbi Yiyorum ®