Aksaray’da En İyi Dürüm Nerede Yenir? Hor Hor Dürümcüsü, Aksaray, Fatih
Kentsel dönüşümdeki güzide beldemiz Aksaray’ın yine pek güzide caddesi Horhor’da sıra sıra ve bir sürü uygun fiyatlı dürümcü var. Bu küçük dürüm büfelerinin bir özelliği de sizi Gaziantep’e, Adana’ya ya da Urfa’ya gitmeden sanki oraya gitmişsiniz gibi hissettirmeleri. Hatta şöyle iyice bir etrafınıza bakacak olursanız çok zorlanmadan Arap ülkelerinden birinde olduğunuzu bile hissedebilirsiniz. Elbette herkesin dürümcüsü kendine. Biz bizi en iyi hissettiren dürümcüden bahsedeceğiz burada size. Kendisi Hor Hor Dürümcüsü olur.
İsmini üstünde bulunduğu cadde, Horhor caddesinden alıyor. Kebaplarını kömür ateşinde mi pişiriyor? Evet. Salaş mı? Salaş. Kebapları büyük mü? Evet. Özellikle Urfa ve Adana kıyma kebapları neredeyse porsiyon servis ebadında. Zaten Hor Hor Dürüm’ün alamet-i farikası da bu. Urfa ve Adana dürümleri. (Yani acılı ve acısız kıyma kebaplı dürümler)
(Şimdi burada izninizle Adanalı ve Urfalılar için bir parantez daha açıyoruz. “Adana ve Urfa kebap” terimleri İstanbul gibi metropol olmuş bir kentte acılı ve acısız kıyma kebabın çağırılış biçimdir. Yani Adana deyince aklınıza Adana’daki Adana Kebabı gibi bir kebap gelmesin. Öyle boş kıyaslara girmeyin. Sosyal medyalarda giriyorsunuz, görüyoruz. Lakin bilginizle olduğunuz yerde hırsınızdan çürürsünüz sonra. Gerek yok. Bakın açıkladık mis gibi. Dürümlerinizi kebap milliyetçiliği yapmadan yiyiniz. Teşekkür ederiz.)
Evet. Nerede kalmıştık? Horhor Dürüm. Kuruluş: 2002. Ateşin başında yıllardır dürüm yaparken yalnızlaşmış, kendi kendine konuşan, espriler yapan bir adam var. İsmi Yunus. Sevimli, temiz ve esnaf bir yüze sahip. Üstelik eğlenceli bir tip. On dört yaşından beri köz üzerinde şiş çeviriyor, lavaşa kebap çekiyor. Sohbeti de pek keyifli.
Biz gittiğimizde dürümler 13 TL’di. (Yıl. 2018 Kasım) Yanına bir de ayranla 15 TL yapıyor. Bolca nevale, soğan ve bir de Hatay Samandağ’dan gelen süper keyifli acıya sahip karakteristik bir biber olan ızgara Samandağ biberi ile dürüm alegorisini tamamlıyorsunuz. Yunus sizi severse, vaktiniz de varsa Adıyamanlı bir abiden kaçak çay da ısmarlıyor.
Kıyma kebabın tadına varmak için dürümünüzü ister lavaşta, açsanız tırnaklı pidede, çok açsanız lavaşa sarılmış tırnaklı pide içerisinde isteyebilirsiniz. Biz oradayken isteyenler olduğunu gördük mesela. (Çift tırnaklı pidede dürüm yiyebilen bir babayiğit varsa aşağıya yorumlar kısmına adını, soyadını ve iletişim bilgilerini bıraksın lütfen. Kendisiyle iletişime geçeceğiz.)
Ama bizden duymuş olmayın. Ağzının tadını bilen şikemperverler, acılı ve acısız tercihlerine göre bir buçuk kıymayı yarım lavaş arasına çektiriyorlar ki “Vay gidi şikemperverler sizi vay, siz ağzınızın tadını gayet iyi biliyorsunuz!” demeden duramıyorsunuz. Harbi yiyicilerin dürümlerini bu şekilde yarım lavaşla tükettiğini söyledi Yunus.
Biz de Yunus’a katılıyoruz. Horhor’da dürüm tam olarak böyle yenmeli. İçine de Samandağ biberi de mutlaka eklenmeli.
Rivayet o ki Horhor’un ismi çeşmesinden gelir. Vakti zamanında Fatih Sultan Mehmet Han hazretleri burada yer altında horhor eden su sesini duyunca hemen üstüne bir çeşme yaptırmış. Caddenin ismi de horhor kalmış.
Tüm dürüm sevenlere selam eder, hasretle gözlerinden öperiz.
HorHor Dürümcüsü
İskender Paşa Mahallesi, Aksaray Mahallesi, Horhor Caddesi, Tatsa Firin Yani No:45, 34080 Fatih/İstanbul
Tel: (0212) 531 68 40
Geri bildirim: Harbi Yiyorum'un 2019 Yılında Keşfettiği En İyi 7 Mekan