Bunları BilelimGURME NOTLARI

Amerikan Dilim Pizzaları ile Türk Dilim Pizzaları Arasındaki Farklar

Merhaba. New York’tan selam herkese. Amerikadaki dilim pizzacılar ile Türkiye’deki dilim pizzacıların pizzalarını karşılaştıracağım bu yazıda New York’taki beğendiğim zincir dilim pizzacı Artichoke Pizza üzerinden örneklerle anlatmaya çalışacağım. Belki Türkiye’de bu işi yapan ya da yapmak isteyenlere de kıyaslama şansı yaratır ve fikir verir.

Artichoke Pizza Amerika’da New York ve çevresinde 11 mağazalı bir dilim pizzacı. New York’a her gelişimde yeni şubeler açmış halde buluyorum burayı.

Hazır gelmişken size buradaki dilim pizzacılar hakkında bilgi vermek, bizdekilerden farkını kısaca anlatmak isterim;

Öncelikle burada (New York) dilim pizzalar bizdeki dilim pizzalar gibi değil, bir dilim pizza bir kağıt tabağa zar zor sığıyor ve bu sebeple 2 kağıt tabak üstünde servis ediliyor. (Aşağıda Instagram’da paylaştığım fotoğrafları kaydırarak dilimlerin ne kadar büyük olduklarını görebilirsiniz. Instagram hesabımızı da takip etmeyi unutmayın bu arada. )

Sonra, Artichoke Pizza ismiyle müstesna “Enginarlı pizzası” ile meşhur oldu (Artichoke’un Türkçe karşılığı “enginar” demek) ve bu spesifik ürünün iletişim çalışmalarında özellikle üstüne gittiler. Bunun -yani üründe farklılaşmanın ve yeni kategori yaratmanın- markalaşma açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.

Bir dilim Enginarlı Pizza

Ben ilk kez 2016’da Artichoke Pizza’nın Bushwick’deki şubesinde bir geceyarısı yemiştim. Hem Margherita pizzasını, hem de bu enginarlı versiyonunu deneyip, çok da beğenmiştim.

Bilenler bilir. Şimdi bu Amerika’da pizza işkembe çorbası yerine geçer, üstüne pul biber, sarımsak tozu ve bir de parmesan tozu eklediniz mi, o bir dilim pizzanın lezzeti ona katlanır.

Türkiye’deki dilim pizzacılar da bu pizzayı baharatlarla kişiselleştirme olayının hala zayıf olduğunu görüyorum; oysa ki işin sırrı kesinlikle orada. Yani ne kadar çok baharat ve sos; dilim pizzacılıkta o kadar çok başarı şansını yakalamak demek.

Demem o ki değerli dilim pizzacılar, insanlara kişiselleştirilebilir pizzalar sunun.

Son olarak; Amerika’da Türkiye’de her pizzacıda gördüğümüz ve içerisinde domates, biber salam, sosis olan kuşbaşı pideye benzeyen pizzalar yok. O tamamen Türkiye’ye özgü bir pizza çeşiti. Bence pek bir anlamı da yok.

Şüphesiz akıl sahibi dilim pizzacılar, ya da pizza büfesi/lokantası açacaklar için bu yazdıklarımın içerisine bir ilham vardır.

New York’dan herkese selam.

Sevgiyle kalın.

Vesselam.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir