Ankara’nın Gururu: Etmanyak
Hasan Saraç.
Makine mühendisi.
TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) de kıdemli bir mühendis. Helikopter pervaneleri için motor tasarlıyor.
TAI’de çalışan mühendislerin çoğu ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi mezunu… Uçak, uydu, helikopter tasarlıyorlar. Anlayacağınız hepsi bu ülkenin dahileri. Yüksek akıllar, yüksek donanımla, yüksek teknolojiler üretiyorlar.
Hasan da bu ekipten biri. Ancak onun deha olduğu başka bir konu daha var: ET.
HER TARİFLE BİR DENEY YAPIYOR
Et ve et ürünleri tutkusu yüzünden Instagram’da 2015’te bir hesap açıyor. İsmi: Etmanyak. (Eti ne derecede sevdiğini anlamışsınızdır.)
Bu Instagram hesabında kendi evinin mutfağında yaptığı yemekleri ve tariflerini paylaşmaya başlıyor. Kuzu sarmalar, köfteler, burgerler, kebaplar, ızgara etler, fırında kaburgalar, sucuklar, sucuk içleri, kavurmalar, kuru etler ve daha niceleri… Yalnız bunlara sadece tarif demek yanlış olur. Unutmayalım ki bahsettiğimiz kişi Türkiye’nin en prestijlli kurumlarında çalışan bir mühendis ve AR-GE genlerine işlemiş durumda.
Yani aslında her uyguladığı tarifle bir deney yapıyor ve bir mühendis hassasiyetiyle notlarını alıyor. Böylece her seferinde daha mükemmel et işlemenin/pişirmenin yollarını arıyor. Ayrıca seyahatlerinde kendi yaptığı yemeklerin usta uygulayıcılarını bulup, bunları da kendi süzgecinden geçirip yorumluyor.
Instagram hesabını takip ederseniz, onun keşiflerini, heyecanını, konuyu mühendis hassasiyetiyle ele alışını ve tutkusunu fark etmemeniz imkansız.
Hobisi hafta sonları et pişirmek olan Hasan’a zaman içinde evinin mutfağı yeterli gelmemeye başlayınca kendisi gibi TAI’de çalışan eşi Nazlı ile birlikte 2017’de Gaziosmanpaşa, Nenehatun Caddesi’nde minik bir atölye kurmaya karar veriyorlar. Tahmin edersiniz ki bu mekanın ismi de Etmanyak. Konsept ise “et ve lokal yemekler”. Rezervasyonlu grup yemekleri hazırlamaya başlıyorlar.
BÜYÜK KARAR…
Maksimum 10-12 kişinin kendilerini misafir sofrasında gibi hissedeceği bu mekanda Hasan ve eşi Nazlı, haftanın belirli günlerinde mesai sonrasında yaptıkları yemekleri sevenleriyle buluşturuyorlar. Elbette sofranın baş tacı yine et ve et ürünleri… Gelenler Hasan’ın AR-GE’leri olan burgerleri, t-bone steakleri, bonfileleri, sosisleri ve antrikotları afiyetle midelerine indiriyor.
Kısa süre içerisinde Hasan’ın “Etmanyak”ı Ankara’da bir efsane haline geliyor. Bu konseptte böyle bir mekan daha önce denenmiş bir şey değil. Talep çok fazla, mekan ufak ve samimi… Hal böyle olunca Etmanyak’ın etleri herkese ulaşamıyor tabii. Oysa ki herkes bu manyaklığın ucundan da olsa tadına bakmak istiyor. Lakin gelin görün ki Hasan da, Nazlı da esas işlerinden arta kalan zamanda hobi olarak burayı işletiyorlar.
İşte tam da bu noktada çift elele verip bir “Kader Atlayışı” yapıyor. Bu tip kararlar her babayiğidin harcı değildir. Bakınız; işler örnek ve güzel iken, maaşlar dolgun iken, sigortalar en üst seviyede yatar iken, tazminat şiştikçe şişer iken ve tünelin sonu pırıl pırıl aydınlık bir halde görünüyor iken aynı anda işten istifa etmek… Sadece on kişilik masaların doluluğuna bakarak asla bu kararı veremezsiniz.
Büyük karar, büyük sorumluluk!
SÜREÇ HİÇ KOLAY OLMADI
Neyse;
Bundan bir buçuk yıl evvel Ankara’da bir balık lokantasında Saraç çiftiyle tam da evlilik yıl dönümlerinde rastgelmiştim. Tesadüf bu ya, Hasan o gün bana işlerinden istifa etme kararı aldıklarını ve sadece “Burger/Sosisli” konseptiyle bir yer açacağını söylemişti.
“Hiç düşünmeyin ve hemen yapın. Geç bile kaldınız!” dediğimi hatırlıyorum.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Ankara’daydım. Hasan ve Nazlı o görüşmemizden sonra kader atlayışlarını yapmışlar. “Etmanyak Burger ve Sosis”i Çankaya Farabi Sokak’ta Şubat 2019’da hayat geçirmişler. Bir de benim onları son gördüğüm tarihten kısa bir süre sonra bebekleri olacağını öğrenmişler. Mete bebek şu anda üç aylık ve o da tüm sevimliliği ile lokantada yerini almış durumda. Babası uzattıkça maydanoz kokluyor, peynir kokluyor, patates kokluyor… Minik Saraç babasının arkasından lezzet adamı olma yolunda çoktan yetişmeye başlamış bile.
Nazlı, “Süreç hiç kolay olmadı. İlk başta benim işten ayrıldığımı ailelerimize dahi söylemedik. Herkes beni izinde biliyordu” diyor.
Başlıbaşına ayrı bir yazı, başlıbaşına örnek bir girişimcilik konusu.
Gelelim Etmanyak’ın burgerlerine…
Tam da tahmin ettiğim gibi Hasan gidip de Amerika’dan kopyala/yapıştır bir burger lokantası açmamış. Rokforlu burger yapmak yerine Konya’nın küflü peynirini burgere entegre etmiş. Bu burgerin menüdeki ismi: Konya Küflüsü olmuş. Yıllardır yaptığı AR-GE’ler etleri kömür ateşinde pişen burgerlerinde ve sosislisinde kreşendoya dönüşmüş.
Hasılı Hasan;
Türkiye’nin en güzel burgerlerini Ankara’da bir mühendislik harikası olarak inşa etmeyi başarmış.
“Etmanyak”…
İsmi ne tuhaf değil mi?
Ancak Ankaralılar onun ismini duyunca ne diyor biliyor musunuz?
“Ankara’nın Gururu!”
**Yazının orijinali oda.tv de yayında…