Genel Yemekler

Babagannuş Nedir?

Babagannuş Nedir?

Ülkemizin binbir çeşit lezzeti  ve her yörenin kendine özgü damak tadı var. Güneydoğu Anadolu bölgemizde yer alan Hatay ilimizin meşhur lezzetlerinden bir tanesinin de Babagannuş olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok ana yemeklerden önce veya birlikte sunulan mezeler arasında boy gösterir. İsmini çok sık duymadağımız bu meze çeşidinin zaman içinde  büyük şehirlere alınan göçlerle popülerlik kazanmaya başladığı bilinmektedir.

Babagannuş aslında patlıcanın yoğurtla olan (tercihen sarımsaklı) şairane buluşmasıdır. Hele bir de üstüne acı biber döküldüğünde patlıcanın dili olsa da bir konuşsa keşke dersiniz. Her lokmayı ağzınıza attığınızda damağınızdan çıkan lezzet patlamalarının sesine şahit olacağınız mezenin aslen Lübnan ve Arap mutfaklarında da benzerlik gösterdiği bilinmektedir.

Diğer bir betimlemeye göre ise, tahine pekmez kadar yakışan başka ne var diye sorsalar aklımıza patlıcan gelir miydi?

Rakı sofralarına da eşlik eden dost muhabbetlerine ortak olan mezenin içerisindekiler patlıcan dışında evde rahatlıkla bulabileceğiniz yoğurt (süzme), zeytinyağı, tahin gibi malzemelerdir.

Babagannuş İsmi Nereden Gelir?

Adana’da Babagannuş Hatay’da Ebuganuş denmesinde ebu kelimesinin Arapça da ki karşılığının “babası” olmasıyla Türkçe’ye Babagannuş olarak çevrilmiştir. Gannuş kelimesinin ise yumuşak, sevgi isteyen, sevimli anlamında olduğu bilinmektedir.  Mardinliler Ebuğannuş derken Hatay’ın Arap alevi kesimi sadece ğannuş olarak anarlar. Aynı zamanda çeşitli yörelerce babagannuc, abugannuc, babakanuc, mutabal, abu gannuş, baba hannuş olarak da bilinmektedir.

Babagannuş Nasıl Yapılır?

3- 4 adet patlıcanın çeşitli yerlerine çatal batırıp delikler açılması suretiyle ocakta, imkan varsa mangalda közlenir. Kabukları soyularak püre haline getirildikten sonra içerisine yeterli miktarda tuz, sarımsak, 1 bardak yoğurt istenirse tahin eklenir ve karıştırılır. Beyaza yakın bir görünüme sahip olan mezenin ince fırın pideleri, taze sebzeler (havuç ve salatalık) ya da krakerler ile sunulması makbuldür.

Meze olmasının yanında sıcak bir yemek olarak da yenebilen babagannuş, tahin yerine kavrulmuş susam kullanılarak da hazırlanabilmektedir. Patlıcanın içerdiği lif, susamın içerdiği kalsiyum, kolestrolün düzenlemesinin yanında güzelleşmek adına yararlı bir besin olduğu varsayılmaktadır. Kalori miktarının da 116.9(kcal) olduğu bilinen bu lezzetin genellikle sıcak mevsimlerde soğuk olarak 1 gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir.

*Babagannuş hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


7 thoughts on “Babagannuş Nedir?

  • nisa

    Evet Mardinliler ebugannus diyorlar ama tarifi böyle yapmiyorlar. Ve daha lezzetli oluyor. 4 tane patlicani kzleyip çok küçük dogruyorlar tavaya yağ döküp kizdiriyorlar ve bi yumurta kırıp kizarttiktan sonra 3 4 dış sarımsak rendeleyip içine patlıcanlari dokuyorlar bir iki defa çevirdikten sonra altını kişi iki dk daha pistikten sonra altını kapatiuorlar isteğe göre yoğurt döküp servis yapılıyor

    Yanıtla
  • Geri bildirim: Dobragül Sizin İçin Yedi: 3 Dakikada Duble Meze Bar, Beyoğlu - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum

  • İzzet Güzel

    Bu yazıyı kim yazdiysa yanlış tarif yazmış baştan sagma kafasına göre yazmış ben hatayliyim haritayı bi aç bak bakalım hatay güneydoğu anadoludami yoksa akdeniz bolgesindemi

    Yanıtla
  • Arslan .m

    Ebuganuç kesınlıkle mardınde yenmelı orıjınalı orda yapılır ve kesınlıkle çoban salatası ve tum buğday sac ekmeğı ile yenılır kesınlıkle tereyeğı ıle yapılır ve patlıcanları etlı patlıcan olması lazım v e odun közunde yakmadan közlenmesı lazım sonrs soyulup ssrımsakla dovulerek ezılmesı lazım tereyeğıyla ısteğe gore yumurta veya kıymalı yoğurtlu şeklinde yenıliyor has mardin yemeğıdır

    Yanıtla
  • Anonim

    Hatay güneydoğu anadolu bölgesinde değil akdeniz bölgesindedir onu da düzeltirseniz

    Yanıtla
  • Anonim

    Ayrıca tarifide yanlış yazmışsınız bir hataylı olarak söylemek istedim

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir