Bunları Bilelim

Bir Restoranı Çevre Dostu Yapmanın On (10) Yolu

Devir ekoloji devri… Birçok işletmede oldu gibi restoranlar da bu hızlı dönüşümden payını alıyor. Küresel krizlerle daha fazla yüzleştiğimiz şu günlerde, post modern dünyanın bize öğrettiklerini tekrar gözden geçirmenin ve oyunun kurallarını yeniden yazmanın zamanı geldi de geçiyor bile. İşte size bu doğrultuda bir restoranı çevre dostu yapmanın dokuz yolu…

1.Yerel Çiftçi ve Tedarikçilerle İlişki Geliştirin

Ne yaparsanız yapın birebir iletişim kurduğunuz bir yerel çiftçi ya da üreticiniz olsun. Kaynağınız direk üretici olsun. Bölgenizde mevsimi sona ermiş ürünleri mümkün olduğunca az kullanın.

2. Organik Sertifikalı Ürünler

Organik sertifikalı balık; serbest gezen, vejetaryen yemle beslenen, hormon ve antibiyotik içermeyen kümes hayvanı/kırmızı et tercih edin.

3. Restoran Bahçesi Kurun

Restoranınızın arka kısmında ya da çatısında baharat otları veya sebze ektiğiniz bir bahçe oluşturun. Bahçenin bakımına yardımcı olmaları için semtinizdeki çocukları eğitin. Yasalar izin veriyorsa küçük bir çiftlik kurup hayvanlarınızı yetiştirin.

4. Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlara Dikkat

Yasalar dahilinde avlanmayan hiçbir deniz ürününü restoranınıza sokmayın. Nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanları menünüze asla dahil etmeyin.

5. Bitkisel Atıkları Yeniden Değerlendirin

Organik gübre elde etmek için bitkisel mutfak atıklarıyla komposto yığını hazırlayın. Bitkisel atık geri dönüştürücüleri ile irtibata geçin.

6. Su Kullanımını Gözden Geçirin

Atık su ile çatı ve borulardaki yağmur suyunun geri kazanımını sağlayan sıhhi tesisat sistemi kurun. Tuvaletlere susuz pisuvar ve sensörlü lavabo musluğu koyun.

7. Geri Dönüşümlü Mobilya

İkinci el ya da geri dönüşümlü veya yenilenebilir malzemeden yapılmış mobilyalar, mutfak ekipmanları temin edin.

8. Sivil Toplum Kuruluşları ve Hayvan Barınakları

Yasalar izin veriyorsa artan gıda malzemelerini ihtiyacı olan insanlara ulaştıran sivil toplum kuruluşlarına ya da hayvan barınaklarına bağışlayın.

9. Sıvı Yağlar

Kullanılmış sıvı yağları biyogaz yapımında kullanılmak üzere geri dönüşüm merkezlerine verin.

10. Geri Dönüşümlü Sarf Malzemeleri

Plastik, cam, kağıt, metal ve sünger malzemenin geri kazanımı için eksiksiz bir düzenek kurun. Paket ve eve servis kaplarının, tabakların, mutfak gereçlerinin yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin.

İşte size bir çırpıda bir restoranı çevre dostu yapmanın dokuz yolu… Sizin de konuyla ilgili fikirleriniz, bilginiz var ise aşağıda yorum bölümünde katkılarınızı bekliyoruz.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir