Genel Yemekler

Boyoz Nedir?

Boyoz Nedir?

İzmir‘in lezzetlerinden bir tanesini söyleyin desek çoğumuzun aklına boyoz denen şirin dairecikler gelir. Yumurta ile ayrılmaz ikili olan boyozun yaşı oldukça ileridir. Yaklaşık olarak 1492 yıllarında Yahudilerin Türkiye’ye yerleşmeye başlamasıyla Sefaradlar tarafından İzmir mutfağına aktarılmıştır. Belki de ileri yaşına rağmen bizlere ulaşmasında yanında eşlik eden yumurtanın da etkisi vardır. Atalarımız ne demiş birlikten kuvvet doğar.

Hafif üzeri kızarmış çıtır görünüme sahip olmasında hamurunun yapısı önemli bir etkendir. Zira ağzınıza aldığınızda küçük parçalar tabağınıza düşer. Fakat siz onları ziyan etmek istemezsiniz başparmak ve işaret parmağınızın yardımıyla parçaları toplayıp tek hamlede ağzınıza götürürken diğer eliniz ile de haşlanmış yumurtanızın icabına bakarsınız. İşte boyozun tüm olayı budur. Zevkle, iştahla yemek onun doğasında vardır.

Boyozun ilk çıkışının artık hamur malzemelerinden çıktığına dair söylentiler bulunmaktadır. İzmir’in temsilcilerinden olan bu börek geçmişte “Yahudi Böreği” olarak da adlandırılmıştır. Ülkemiz dışında Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde  peynirli ve ıspanaklı çeşitleri rağbet görmektedir.

Boyoz Kelimesi Nereden Gelir?

İspanyolca‘da bollos küçük somun anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğul halidir. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunmasıyla boyoz sesi ortaya çıkmaktadır.

Boyoz Nasıl Yapılır?

Bu çıtırı hazırlamak oldukça zahmetlidir. Orjinal tarifinde oklava kullanılmaz tüm işler elle yapılır. Hamur parçaları tezgahta rahat hareket etsin diye yağlanır ve elle açılır. Belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra tıpkı bir matadorun boğaya kırmızı pelerini sallaması gibi hamur bir kaç defa sallanır bu sayede daha da çok genişliğe ulaşır. Ardından zarf biçiminde katlanır, rulo haline getirilerek üzeri yağlanır. Efor sarfeden hamur biraz dinlendirildikten sonra rulolardan orta büyüklükte parçalar kopartılıp daire şeklinde tepsiye dizilir. Bu işlemden sonra yine biraz bekletilir. Fırına girmeden önce elle şekil verilir ve önceden ayarlanmış 200 derece sıcaklıktaki fırına gönderilir. Sıcak servis edilmesi makbuldür. Orjinali sade olan boyozun ıspanaklı, tahinli çeşitleri de yapılabilmektedir.

 

*Boyoz hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


4 thoughts on “Boyoz Nedir?

  • Zafer

    Birkaç boyozcu fırın da ben ilave ederek katkıda bulunayım, Alsancak Kıbrıs Şehitlerinde salaş bir fırın (ismini hatırlayamadım ama zaten küçük bir fırın ve herkes bilir orasını) muhtelif çeşitli boyozları buradan dondurulmuş paket halinde almanız da mümkün, Bostanlı da Tuğçe boyoz- gevrek fırını(Migros’ un yanında),Çeşme Dalyan da Dalyan Fırını enfes lezzetler sunanlardan bazıları,

    Yanıtla
  • Nrsh

    Kıbrıs Şehitlerinde tabi ki “Dostlar Fırınından” yenmesi gerekir. Patlıcanlı ve Enginarlı çeşitleri de mevcut. Benim tercih ve önerim; Acı Tatlı Reçel ile yapılan Boyoz. Denemelisiniz. Sevgiler.

    Yanıtla
  • Geri bildirim: İzmir'de Boyoz Yenecek En İyi 7 Mekan - Harbi Yiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir