Genel Yemekler

Balık Eti Nasıl Marine Edilir?

Denizden babam çıksa yerim” diyenlerdenseniz daha lezzetli bir balık yemek adına balığınızı marine sosuna yatırıp, ona sos banyosu yaptırabilirsiniz.

Taze balığın eti diri ve serttir. Balığın lokum misali pişip, ağzınızda eriyip gitmesini kim istemez ki? Bu yüzden balık etini, tıpkı tavuk ve kırmızı eti de yaptığımız gibi etin nemlenmesi, yumuşaması ve daha da lezzetlenmesi için marine etmeliyiz. Başka bir deyişle terbiye etmeliyiz. Ayrıca balığınızı marine ederseniz, ızgara yaparken balığın tava yada ızgara teline yapışmasını da önlemiş olurunuz. Zira ızgara teli temizlemenin ne denli zahmetli ve zor bir iş olduğunu düşünürsek, marine işlemi çok işimize yarayacaktır.

Balığı marine etmek (terbiye etmek) için önce içi temizlemek gerekir. Bu noktada temizlenme suyunun iyice süzülmesi önem arz eder. Çünkü balığın temizlenme suyu yeterli derecede süzülmemişse, marine sosunun tadını kaçıracaktır. Yaptığımız yemeğin de bir kıymeti kalmayacaktır.

Bir diğer önemli husus ise etin marine sosunda bekleme süresidir. Marine işlemi balık etine lezzet kattığı gibi, gerektiğinden fazla beklemesi de lezzetini yok edebilir ve etin lapalaşmasına neden olabilir. Ama biz lapa değil lokum gibi pişmiş bir balık istiyorduk değil mi?

[wdi_feed id=”1″]

Bu yüzden balıkları, hazırlayacağınız marine soslarında en az 30 dakika, en çok da 60 dakika, sert deniz ürünlerinin de 1 gece kalması gerekmektedir. Örneğin; çipura, levrek, dil balığı gibi orta sıkı etli balıkların 30 dakika; somon, palamut, kılıç ve yılan balığı gibi sıkı etli balıkların 45-80 dakika marine sosunda bekletilmesi önerilir. Kalın derili veya pullu balıkların sosta 1- 2 saat, Jumbo karideslerin 30-45 dakika, küçük karideslerin 15-30 dakika kadar kalması yeterlidir. Fileto balıklar ve ayıklanmış deniz ürünleri için sosta bekleme süresi ise bu sürelerin yarısı kadardır.

balik-marine

Balığın marine edilmesindeki önemli noktalardan biri de marine işleminde hangi temel malzemeleri kullanacağınızı belirlemenizdir. Balzamik sirke, elma sirkesi, üzüm sirkesi ve şarap gibi mayalanmış asidik malzemelerle sosunuzu hazırlayabilir veya portakal, limon suyu, narenciye, domates suyu, zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla bir karışım yaparak marine sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca süt, sulandırılmış tarhana, yoğurt, soğan, sarımsak ve kereviz yaprağı da marine sosu hazırlamak için kullanılabilir.

Balığı marine ederken asidik malzemeler kullanılıyorsa sadece cam, seramik ve çelik tencereler kullanılmalıdır. Asla bakır ve aluminyum alaşımlı kaplar ve folyo kullanılmamalıdır.

Marine Sosları

Balığınızı pişirmeden önce aşağıdaki soslardan birini kullanarak marine edebilirsiniz.

Sütle Marine

sut-marine

Sütle marine işlemi, daha çok beyaz etli balıkları marine etmek için kullanılır.

1 kg. balık için;

1 çay bardağı süt

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı kişniş

1 çay kaşığı kimyon

3 diş ince doğranmış sarımsağı çırparak balıklara sürebilirsiniz.

Sirke/Soya Sosuyla Marine

soya-sosu

Sirke/Soya sosu ile marine işlemi ise daha çok siyah etli balıkların marine edilmesi için kullanılır.

1kg. Balık için;

Yarım çay bardağı elma sirkesi

1 çay bardağı soya sosu

2 yemek kaşığı esmer şeker

1 yemek kaşığı taze zencefili karıştırarak balıklara yedirebilirsiniz.

Portakal/Limon ile Marine

Portakal-suyu

Sert kabuklu deniz ürünleri marinasyonu için kullanılır.

3 portakalın suyunu

1 limonun suyunu

5 yemek kaşığı zeytinyağını

2 dal ince kıyılmış dereotunu

1 çay kaşığı deniz tuzunu

2 çay kaşığı biberiyeyi iyice karıştırılarak hazırlayabilirsiniz.

Şarap ile Marine

beyaz-sarap

Deniz ürünlerini ızgara, sote ve kızartma yapmak için uygulanmaktadır.

4 yemek kaşığı beyaz şarap

1 çay kaşığı kekik

3 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılarak hazırlanır.

Tarhana ile Marine

tarhana

Tüm ızgara, buğulama ve fırın tarifleri için uygundur.

2 yemek kaşığı toz tarhana,

4 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 çay kaşığı toz nane,

1 diş ince doğranmış sarımsak ile karıştırılarak hazırlanır.

*Balık eti nasıl marine edilir? konumuz hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 


One thought on “Balık Eti Nasıl Marine Edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir