Genel Yemekler

Kobe Eti Dünya’nın En Pahalı Eti

Kobe Eti Dünya’nın En Pahalı Eti

Günümüz dünyasında çoğu yiyecek cepleri yaksa da (kilosu 10 TL olabilen domates gibi), bazıları var ki fiyatları görülünce ani bir şok yaşatıyor. Safran, beyaz trüf mantarı, Kopi Luwak kahvesi bu örneklerden bazıları. Fakat içlerinden biri var ki kendisi et kategorisinde dağları taşları aşarak en pahalı unvanını kazanmış; Kobe eti.

Bağlanmayan, yemeklerden sonra masaj yapılan, günde 20 litreye yakın arpa suyu içen Wagyu sığırlarından üretiliyor Kobe eti. Sığırlar resmen özel bakımla büyütülüyor. Hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca büyütülüyorlar. Özel yağlarla masaj yapılan, kas gelişimleri olmayan bu hayvanların etleri de bu kadar özel ilgiye göre hem lezzetli hem de pahalı. Kilosu 1000-1500 dolar arasında değişiyor.

Kobe Eti Nedir?

Kobe eti Japonya’nın Hyogo bölgesinde Kobe şehrinde Wagyu cinsi sığırların özel  koşullar altında beslenmesi ve bakılmasıyla elde edilir.  Kobe eti sınırlı sayıda üretildiği için kolay kolay bulunmayan bir ettir. Japonya’da Kobe eti üretim kapasitesi yaklaşık 5 bin kilodur. Sadece sertifikalı hayvanlardan elde edilmektedir. Şuan da Japonya’ da bunu üreten 7-8 aile vardır. Kobe eti sadece Japonya’da üretilen,  dünyanın en lezzetli ve en pahalı eti olarak görülmektedir.

Marbling Nedir?

Marbling, etteki mermerimsi görüntüdür. Yağın etin çevresinde değil, etin içinde damar damar yayılmasıdır. Bu mermerimsi görüntü ne kadar ette ne kadar fazlaysa, et o derece iyi ve kaliteli kabul ediliyor. Kobe bifteğinin alameti farikası da buradan geliyor. Wagyu sığırlarının özel masajlarla yağlanmasının sebeplerinden biri de bu.

Kobe Eti Nasıl Üretilir?

Kobe eti Wagyu sığırlarından özel olarak üretilir. Bazı çiftliklerde hayvanın sinir ve kas sistemi gelişmesin diye doğduğu andan itibaren geceleri beşik sistemi ile ayakları yerden kesilir.  Hayvanlara günde 3 öğün yemek veriliyor. Beslenmesinde bu sığır cinsine adını veren Wagyu Bölgesi’nin yağlı ve baharatlı bitki çeşitleriyle birlikte havuç ve patates veriliyor. Hayvanın daha fazla yağlanması için günde 15-20 litre bira içiriliyor.  Bu yağlanmanın etin çevresine değil de içine yayılması için 8-10 kişi bir hayvana gün aşırı masaj yapmaktadır. Bu masajı yapanlar ağızlarından bira yada sake (pirinç rakısı) püskürterek özel eldivenlerle yapmaktadırlar. Bu hayvanların yetiştirildiği çiftliklerin 1,5-2 km yakınına motorlu araç girmesi yasaktır. Bu sebeple hayvanların bulunduğu ortam sessiz ve stressiz bir ortam olmaktadır. Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra et marbling denen mermerimsi dokuya sahip olur. Bazı çiftliklerde hayvanın stres ve sinirini azaltmak için klasik müzik dinlettikleri de söyleniyor. Bütün bunlardan dolayı en iyi kalite Amerikan bifteğinde yağ oranı %8-10 iken, Kobe bifteğinde bu oran %25-50 arasındadır.

Wagyu sığırı Japonya yasalarına göre ithalatı yasaktır. Fakat Avustralya’ya bir zaman gönderilmiş. Hatta Wagyu bölgesinin otlarının florasının tohumları bile yetiştirilmek üzeri gönderilmiş.  Fakat aynı kaliteyi hiçbir şekilde sağlayamamışlardır. Şuan da sadece Japonya’da üretilen kobe, yurtdışına soğuk zincir ile parça et olarak çıkmaktadır.

Kobe Eti Nasıl Pişirilir?

Kobe Batı mutfağında genellikle biftek olarak pişirilmektedir. Anavatanı olan Japonya’da ise genellikle “teppanyaki” yöntemi ile pişirilmektedir.  Bir efsaneye göre kobe etini kadınlar pişirdiğinde daha lezzetli olduğu düşünülmektedir. Bunun sebebi ise kadınların ete daha nazik davranak pişirmesidir. Her ne kadar bir efsane olsa da, kadınlarımızın elleri her şeyi daha lezzetli yapıyor.

Bu yazı “Gastronomi Sözlüğü” tarafından yazılmıştır

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir