Et Suyu (Stok) Çeşitleri, Yapılışı ve Saklama Yöntemi
Et Suyu (Stok)
Bir çok dünya mutfağının bel kemiğini oluşturur. Stoklar pek çok sos, çorba ve tencere yemeklerinin pişirilmesinde kullanılan temel sıvılardır. Açık renk ve koyu renk stok olmak üzere iki çeşit stok vardır.
Açık Renk Stok
Balık, tavuk ve dana kemiğinden ya da sadece sebze kullanılarak yapılır.
Koyu Renk Stok
Stok hazırlama aşamasından önce kemiğin (dana, tavşan, ördek, hindi ya da diğer kümes hayvanları) kahverengi bir renk alana kadar fırınlanmasıyla elde edilen stok çeşididir. Önceden fırınlanan kemikten yapılan stok en lezzetli olanıdır.
Stok Nasıl Yapılır?
Her 2,5 kg kemik için yaklaşık 5 litre suya yarım kilo sebze karışımı (yarım kilonun %50’si soğan, %25’i kereviz sapı, %25’i havuç olacak şekilde) ekleyin.
Çeşni olarak defne yaprağı, tane biber, sarımsak ve maydanozu tülbent bezinden yapılmış küçük bir keseye koyup stok tenceresine atın.
Kaynatma sırasında içindeki tortular yeniden dolaşıma gireceğinden stokunuzu pişirme süresince kaynama noktasının altında nazikçe tıngırdatın ve yüzeye çıkan tortuları düzenli olarak temizleyip atın.
Haşlama Süreleri
Sebze ve Balık Stoku: 45 dk. – 1 saat
Tavuk Stoku: 4 saat – 6 saat
Dana Stoku: 8 saat – 48 saat
Hazırlanan Stok Nasıl Saklanır?
Hazırlanan stok süzgeçten geçirilir. Süzme işleminden sonra soğuması beklenmelidir. Eğer hazırlanan stok birkaç gün içerisinde kullanılacaksa kapalı bir saklama kabında buz dolabında saklanabilir. Eğer daha uzun bir süre sonra kullanılacaksa buz kalıplarına yada tek kullanımlık kaplara koyarak ağzı kapalı bir şekilde buzluğa atılabilir.
*Et suyu(stok) hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun. |
Geri bildirim: Kelle Paça ile Ayak Paça Çorbası Arasındaki Fark Nedir? | Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Kolajen Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?| Harbiyiyorum
Geri bildirim: İlikli Kemik Suyu Faydaları ve Kullanım Alanları | Harbi Yiyorum ®