Genel Yemekler

Yeni Süper Besin: Moringa

Yeni Süper Besin: Moringa

Moringa da ne yahu dediğinizi duyar gibiyim. Kinoa ve Chia denilince aklımıza direkt süper besinler geliyor değil mi? İşte bunlara yepyeni bir isim katıldı; Moringa! Son dönemlerde hızlı kilo vermeye yardımcı olduğundan dillere düşen bu bitkinin çayı ardında bir çok soru bırakmaya başladı. Biz de bu bitkinin faydalarından zararlarına tüm şeceresini ortaya döktük. Bakalım bu bitki hayatlarımızı nasıl etkileyecek.

Bitkinin asıl adı Moringa Oleifera. Aslen Kuzey Hindistan’da Himalaya eteklerinde yetişen bu bitki daha sonraları üretimi yükseltmek amacıyla Endonezya, Filipinler. Orta Amerika, Meksika gibi bir çok ülkeye gönderilerek üretim alanı oldukça genişlemiş. Bu bitkiye aynı zamanda “Mucize Ağaç” deniliyor. Sebebi ise tohumundan köküne kadar her parçasının ayrı bir faydası olup kullanılması. Kendisi aynı zamanda o kadar dayanıklı bir bitki ki hemen hemen her iklimde yetişme potansiyeli var! Hatta kökten filizlendiği için aşırı soğuklarda kendisini kurutsa dahi, uygun iklim koşullarında yeniden filizleniyor. İlk yılında 4 metreye kadar büyüyebilen bu bitki resmen bir sanat harikası denilebilir.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Her ne kadar ülkemizde daha çok Moringa çayı ün salmış olsa da kendisine boşuna “Mucize Ağaç” denilmiyor. Tohumları kavrularak Malezya’da fıstık olarak yeniliyor. Kalınlaşmış köklerini ise yaban turpu gibi tüketenler de var. Yaprakları sadece çay amacıyla değil salata olarak da kullanılıyor. Sebze yemeklerine kattığı lezzet ve vitamin de cabası! Çorbası, yemeği her şeyi mevcut.  Hatta kökünden kök boyası bile yapılabiliyor.

Bitkinin yaprakları toz hale getirilip temizlik ve dezenfekte için de kullanılabiliyor. Bu bitkinin tohumları %38-40 oranında kurumayan Ben Yağı bulundurduğundan; bu yağ resim, güzel sanatlarda boya içeriği olarak kullanılabiliyor. Saat gibi hassa makineler için kullanan bile var! Bu yağ temiz, kokusuz ve tatlı olduğundan parfümden şampuana kadar bakım ürünlerinin de göz bebeği. Zeytinyağına rakip geldi desek abartmamış oluruz.

Ağacın kereste olarak kullanılmasının yanında bahçelerde çit olarak da görebilirsiniz. Hindistan ve Srilanka’da yerel halk bu bitkinin tohumunu afrodizyak etkisi sayesinde de kullanıyorlar. Ayrıca açlıkla mücadele için tavsiye edilen ilk besinler arasında. Anlayacağınız hem üretilmesi rahat, hem de her alanda tüketilebilecek süperin de ötesi bir bitki ile karşı karşıyayız.

 

Faydaları Neler?

Bu kadar anlattık fakat akılları kurcalayan en önemli soru tabii ki faydaları ve zararları. Kendisine takılan isim gibi bu bitkinin faydaları da mucize desek az olmaz. Bu bitkinin yaprakları aynı ağırlıktaki bir portakaldan 7 kat daha fazla C vitamini içeriyor! Sütün 4 katı kalsiyum, havucun 4 katı A vitamini ve yine sütün iki katı kadar daha fazla protein içeriyor. Muzdan ise 3 kat daha fazla potasyuma sahip.

Yaprakları kurutulup toz haline getirilip de tüketiliyor. Bunun üzerinden hesaplandığında bir çorba kaşığı toz 1-3 yaş arası çocukların kalsiyum ihtiyacının %40’ını,protein ihtiyacının %14’ünü,demir ihtiyacının %23ünü, A vitamini ihtiyacının büyük kısmını karşılar.6 çorba kaşığı toz ise hamilelik ve emzirme süresince bir kadının ihtiyaç duyduğu demir ve kalsiyum ihtiyacının çoğunu karşılamış olur.

Yani bu bitki içerdiği A vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlıyor, sağlıklı saç oluşturuyor, gözlerin daha iyi görmesini sağlamanın yanında gece körlüğü riskini de büyük ölçüde azaltıyor. C vitamini ile kansere karşı koruyor, bağışıklık sisteminizi baştan aşağı yeniliyor, kalp ve damar hastalıklarına bire bir etki ediyor. Ayrıca ruh sağlığımızdan beden sağlığımıza kadar etki eden potasyum sayesinde; depresyon ve endişe bozukluğuna iyi gelmenin yanında, kas ve kemik sağlığınızı yükseltiyor. İçindeki kolajen ise cilde botoks etkisi yapıyor.

Bu her alanda yararı dağları aşmış bitkiyi kullanırken ise sadece böbrek taşı olanların dikkat etmesi gerekiyor. Zira içindeki oksalat sebebiyle bitkiyi dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekiyor. Bunun dışında ise bu muhteşem bitkinin bilinen bir zararı bulunmamakta. Yine de azı karar çoğu zarar diyerek aşırı tüketim konusunda dikkatli olmak gerekir.

Moringa Çayı Nasıl Tüketilir?

Herhangi bir bitki çayından farkı yoktur. Tüketiminize göre 1-2 yemek kaşığı Moringa çayı üstüne sıcak su ekleyip demlemeye bırakabilir, ardından süzerek tüketebilirsiniz. French press ile demleyeceksiniz 1 yemek kaşığı yeterlidir. İsteğe ve damak zevkine göre başka bitki çaylarının arasına da katabilirsiniz.

 

Şimdiden afiyet olsun, bol sağlıklı günler dileriz…

 




3 thoughts on “Yeni Süper Besin: Moringa

  • NURI ACAR

    Bu moringa çayını nerede bulabiliriz?

    Yanıtla
    • Beste Koç

      İnternetteki alışveriş sitelerinde mevcut. Bazı büyük aktarlardan da bulabilirsiniz.

      Yanıtla
  • bugra mete

    sahteleri olabiliyor böyle ürünlerin, önerebileceğiniz bi yer var mı

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir