Yumurtanın Dayanma Süresi
Yumurta başlı başına bir yemek olamakla birlikte çoğu hamurişinin, sosların, tatlıların da olmazsa olmaz malzemesidir. Hatta yumurta o kadar hayatımızın içindedir ki onsuz hayat düşünülemez aslında…
Maalesef şehirleşme yapısından dolayı taze taze, tavuktan çıktığı gibi yumurta yemek çoğumuz için sadece bir hayalden ibarettir. Çünkü yumurtanın tavuktan çıkıp soframıza gelene kadar belli bir süre ve yol katetmesi gerekiyor. Haliyle üzerinden zaman geçen yumurta bizi bayat olup olmadığı konusunda da şüpheye düşürüyor.
Peki Yumurtanın Tazeliğini Nasıl Anlarız?
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır.
Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır. Kendi kartonu içinde dedik çünkü yumurta kabuğu, etrafındaki kokuları gözeneklerinden içine çeker. Bu yüzden açık ortamlarda saklamak yerine kapalı kutusunda saklanması koku çekmesini engeller.
Yumurta ne kadar tazeyse sarısı o denli lezzetli ve parlak; beyazı ise o denli sıkıdır. Tabii bunu yumurtayı kırmadan anlayamayız. Eğer yumurtanızı kırdığınızda sarısı dağılıyor ve kötü bir koku geliyorsa o yumurtayı tüketmeyin.
Kırıldığında, çiğ yumurta sarısı 24 saat, çiğ yumurta akı ise 6 ile 12 saat arası buz dolabında saklanabilir.
Yumurta saklanırken kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü yıkanan yumurtanın üzerindeki gözenekler açılacağı için bayatlaması daha çabuk olur.
Ayrıca kutusunda çatlamış olan yumurtalar da tüketilmemelidir. Çünkü bizleri hasta edebilecek bakteriler ve mikroorganizmalar yumurtanın çatlamış kısmından içeri girebilir.
Yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamak için kullanılan bir diğer yöntem ise tuzlu su yöntemidir. 1 bardak suya 25 gr. tuz koyup iyice eriyene kadar karıştırılır. Tuzlu suyun içerisine yumurtayı koyduğunuzda eğer yumurta batmak yerine suyun üzerine çıkıyorsa bayatlamış demektir.
Tüm bunlarla uğraşmam diyorsanız, kullanacağınız kadar yumurta alıp çabuk bir şekilde tüketmenizi öneririz.
teşekkürler :)
Bir yabancı tv izledim yumurtayı bütünüyle kırıp bir miksırı çırpın sonrada kurutuyorlar. Kullanacak olduğu zaman 1kaşık tozdan ilave edip üstüne su ilave edip kullanıyorlar
Geri bildirim: Yumurta Nasıl Tüketilir? | Harbi Yiyorum ®
Geri bildirim: Yumurtanın Besin Değeri ve Menülerdeki Yeri | Harbi Yiyorum ®