Bursa’da En İyi İşkembe ve Paça Çorbası Nerede İçilir? Paçacı Hüsnü, Bursa
Abartısız söylüyorum, Türkiye’nin en iyi çorbacıları ve şifacıları arasına net girer. Aslında Paçacı Hüsnü ile 2 yıl önceki Harbi Yiyorum Bursa gezimizde tanıştık ama işte kalite standartlarımız gereği (ya da esas nedenini kendimize bile açıklayamadığımız tuhaf sebeplerden ötürü) Paçacı Hüsnü’yü yazmamız da anca bugünü buldu.
Paçacı Hüsnü Usta, (Esas ismi: Hüsnü Hasan) Yassıköy Gümülcine’li… 1949 doğumlu. Bursa’ya Yunanistan’dan 35 yaşında göç etmek zorunda bırakılmadan önce yaptığı iş yine çorbacılık. Mekanının o zamanki ismi ise “Mavros Gatos” Yani Türkçesi “Kara Kedi” anlamına geliyor. İşte bu sebeple Bursa’daki dükkana gittiğinizde tabelada “Paçacı Hüsnü” yazısı altında bir de kara kedi illüstrasyonu ile birlikte Mavros Gatos yazısı ile karşılaşırsınız. Çünkü o yıllarda Gümülcine’de de oldukça tanınan ve bilinen bir çorbacıya sahip Hüsnü Usta. Gençliğinin ve emeğinin büyük bir kısmını orada harcamış… Yani hatırası büyük.
Yıllarca Gümülcine’de çorba satıyor. En sonunda malum yıllarda sürgüne zorlanıyor. Anlayacağınız Yunanlıların Batı Trakya eliminasyon projesi kapsamında Türkiye’ye gelmek zorunda bırakılanlardan biri Paçacı Hüsnü.
Ve lakin heyhat! Kader bu ya; Hüsnü Usta, ilk sürgünde göç eden birçok akrabası gibi Bursa’ya yerleşmek durumunda kalıyor. Bu göç Hasan Usta için elbette zor ama Türkiye için bir lütuf. Bir mihenk taşı. Bir ekol!
Bakınız bu tip ustalar çok özel ustalar… Düşünsenize orada öğrendiği tüm sistemi, yöntemi, usulü ve el lezzetini buraya da taşıyor… Türk gastronomisine farklı bir sistem getiriyor. İlmini, emeğini, en büyük yatırımını Bursa’ya yapıyor. (Bu arada mübadelede Bursa’ya göç eden çok sayıda Türk var.)
Neyse devam edelim. İşte o günden bu güne Bursa’da Paçacı Hüsnü ismiyle biliniyor. Elbette göç sonunda Bursa’ya yerleşince soyadını da değiştiriyor.
Gelelelim çorbalara ve lezzete…
Kolajen deposu çorbalarının hepsinin en büyük özelliği derin kazanlarda uzun saatler kaynatılıyor olmaları…Kemik suyu burada önemli bir yer tutuyor. İster işkembe, ister paça, ister kelle kaynasın; ilikli kemik suyu şart.
Ayaklar, kelleler, diller, işkembeler hepsi ayrı ayrı derin kazanlarda kaynatılıp daha sonra servis kazanlarına alınıp öyle servis ediliyor. Saat 15:00 sularında da çorba bitiyor. Yani geç giderseniz çorbaya yetişemeyebilirsiniz…
Sunumu da farklı Paçacı Hüsnü’nün, lezzeti de… Alışık olduğunuz derin çorba kaselerinde servis yapmıyor, bilakis bildiğiniz yemek tabaklarında servis yapıyor. Biz hem işkembe hem de kellesini denedik. Her ikisinde de dudaklarımız kolajenden birbirine yapıştı. İkisi de enfesti.
Böylece hafızamızda unutulmaz bir yer edindi Paçacı Hüsnü. Türkiye’nin hiç şüphesiz en iyi çorbacılarından biri. Şimdilerde oğlu babasından el almış ve işi devam ettirir durumda…
Yani dememiz o ki; Bursa’da mutlaka uğramanız gereken lezzet duraklarından biri Hüsnü Usta’nın yeri.
Giderseniz kocaman selamımızı iletmeyi unutmayın.
Afiyet olsun.
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Paçacı Hüsnü
Adres: Millet Mah, Derya Cd. No:69/AD, 16350 Yıldırım/Bursa
Tel: (0224) 360 29 86