Bursa’nın Tüm Coğrafi İşaretli Ürünleri
Türkiye’nin en önemli gastronomi kentleri arasında yer alan Bursa’nın tescillenmiş coğrafi işaretleri ürünleri arasında; kestane şekeri, cevizli lokum, üzüm şırası, cantık, tahinli pide, siyah incir , döner kebabı bulunuyor.
İşte Bursa’nın Tüm Coğrafi İşaretli Ürünleri…
1- Bursa İskender Döner, Kebap
Bursa coğrafi yapısı, tarım üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Bursa’nın en ünlü lezzetlerinden olan Bursa Döner Kebabı Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri arasında. Bursa denince akla ilk gelen lezzetlerden bir tanesidir döner kebap. Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen kuzuların etleri ve dana eti karıştırılarak kıyma haline getirilip şişe geçirilir. Sonrasında dikey olarak, kömür ateşinin etrafında döndürülerek kızartılır.
2- Cantık
Bursa’da hemen hemen bütün pide salonlarında yıllardır yapılan cantık, Bursa’da öğle yemeklerinin vazgeçilmezi olarak ün yapmış bir lezzet. “Bursa pidesi”, “Bursa pizzası”, “Bursa lahmacunu” olarak da adlandırılan cantık, Kıymalı, kuşbaşılı, peynirli, kaşarlı ve yumurtalı olarak yapılıyor. 120-125 gram arasındaki bir hamurla içinde 60-65 gram harmanlanmış dana kıyma ve malzemesiyle beraber, kenarlarında 2-3 santimetre boşluk kalacak şekilde hazırlanan cantık lahmacuna da benzetilir ancak lahmacun mayasız bir hamurdan yapılır ve içinde kuyruk yağı vardır. Cantıkta ise sadece dana kıyma vardır.
3- Kestane Şekeri
Bursa’nın coğrafi işaretli lezzetlerinden biri de kestane şekeri. Bursa yöresinin çok tanınmış şekerleme tüıü olan kestane şekeri, eski Yugoslavya’nın Manastır çevresinde ve pek çok Akdeniz ülkelerinde kestane meyvesinden yapılan bir tatlı türü. Kestane şekeri Bursa Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılıyor. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.
4- Siyah İncir
Bursa’nın Lezzeti, raf ömrü ve iri görünümüyle dünyanın en kaliteli siyah inciri kabul edilen Bursa siyahı inciri sembol ürünlerin başında geliyor. İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, özellikle Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri ve Rusya’da beğeniyle tüketilen Bursa siyahı inciri, coğrafi işaret almasın da kim alsın.
5- Üzüm Şırası
Bursa mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan ve başta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olmak üzere birçok eserde söz edilen üzüm şırasının sağlığa sağladığı faydalar da oldukça fazla. Şıra için üzümler önce bağlardan toplanır ve temiz yere serilerek kurutulur. Kurutulmuş üzümler yıkanıp su dolu kaba boşaltılarak bir gün bekletilir. Ertesi gün üzüm taneleri bir süzgeç yardımıyla süzülür. Üzümler robottan geçirilerek suyu çıkarılır. Temiz bir tülbent veya süzgeç ile süzülür. Üzüm suyu 4-5 gün sonunda şıraya dönüşür.
6- Tahinli Pide
Bursa’nın coğrafi işaretli bir diğer ürünü de Tahinli Pidesi. Türkiye’de pide denildiğinde akla hep etli, kuşbaşılı ya da kıymalı ana yemekler gelir. Ama Bursa’da durum farklı. 100 yılı aşkın süredir Bursa’nın sembol yiyeceklerinden olan tahinli pide, sabah ve öğlen yenen lezzetli ve tatlı bir pide çeşidi.
İlk kez nerede ve hangi yılda yapıldığı bilinmeyen tahinli pide, mayalı hamurun üzerine pekmezli tahin ve şeker dökülmesiyle hazırlanıyor.
7- Cevizli Lokum
Bursa’nın geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde hazırlanıp ikram edilen bir lezzet olan cevizli lokum, tatlı değil hamur işidir. Mayalanan hamur arasına ceviz serpilerek rulo şeklinde sarılan mayalı hamurların fırında pişirilmesiyle elde edilir. Mayalanmış hamur yufka haline getirilip içerisine ceviz, tarçın ve tahin ilave edilerek fırına sürülür.