Cağ Kebabı Aslında Bir Kafkas Yemeğidir
Cağ Kebabı Türklerin Değil mi?
Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri ile Artvin’in Yusufeli ilçesi cağ kebabı bizim diye dövüşe dursun, “cağ” isminin Kafkas dilinden geldiği ve bu kebabın tüm Kafkas ülkelerinde yapıldığı gün gibi ortada. Yani cağ kebabı doğrudan ve sadece Türkiye’ye ait bir lezzet değil.
Birçok cağ kebapçı Türklerin etleri kılıçlarına geçirerek şiş kebap yaptıklarını, cağ kebabının da bunun bugünkü yorumlanmış hali olduğunu idda etseler de bu doğru değildir. Çünkü vakti zamanında şiş kebap için kullandıkları cisimler, ağaç dalı ya da eskimiş oklardı. Bu dallar ya da eskimiş oklar uzun bir süre suda bekletilirdi ki yanmasınlar.
Bugün en çok cağ kebapçıyı çıkaran Erzurum’un spesiyali olan cağ kebabının coğrafi işaretini “Oltu” aldı. Bununla birlikte Türk Patent ve Marka enstitüsü de cağ kebabını Artvin iline tanımladı. İsmine de “Artvin Yusufeli Cağ” dendi. Günümüzde cağ kebabından kastedilen ana döner kitlesinden metal şişlere çekilen koyun/kuzu etleridir.
Ama yukarıda da belirttiğim gibi bu metal şişler yerine ahşap çubuk ya da kargı kullanılırdı. Zaten Kafkas dillerinde cağ sözcüğü “Tahta Çubuk” anlamına gelmektedir ve Kafkas ülkelerinin çoğunda halen yapılmaktadır. İsminden de anlaşılacağı gibi cağ kebabı bir Kafkas yemeğidir.