Çiftlik (Kültür) Balığı ve Deniz Balığı Arasındaki 7 Fark
Deniz Balığı, Çiftlik Balığı (Hangisi?)
Balık, iyi balık ve balık kültürü üzerine hepimizin zaman zaman kafasını kurcalayan sorular var. Bunlardan biri de çiftlik yani kültür balığını mı yoksa deniz balığını mı tercih etmenin daha iyi olacağı yönünde. Elbette aklımız hemen deniz balığına gidiyor ama ikisi arasındaki farkları daha iyi bilirsek, sağlık açısından olumlu/olumsuz etkilerini anlarsak daha bilinçli karar verebiliriz.
Açıkçası balık, yiyebileceğimiz en sağlıklı hayvansal besinlerden biri. Artan balık ihtiyacı sebebiyle her geçen gün yeni balık çiftlikleri kuruluyor ve bu balık çiftliklerinde daha çok çipura, levrek, granyöz gibi balıklar yetiştiriliyor.
[wdi_feed id=”1″]
Yani hamsi, sardalya, palamut, barbunya gibi balıklar deniz balıkları olup mevsiminde tüketilir ve bunların yetiştiriciliği yapılmaz. Deniz balığının nereden avlandığını bilmek kadar çiftlik balığının yetiştiği çiftliğin güvenilirliğinden de emin olmak gerekir. Mevsiminde tüketebileceğiniz deniz balıkları ve her mevsim taze taze bulabileceğiniz çiftlik balıkları arasında seçim yapmak ise size kalmış…
Buyurun, çiftlik (kültür) balığı ve deniz balığı arasındaki 7 farka birlikte bakalım.
1- Beslenme
Deniz balığı, deniz ortamında doğal besin tüketir. Çiftlik balığı, kıyı şeridinde kafeslerde veya kazılan havuzlarda, yine deniz suyu içinde ancak hazır veya canlı yemlerle beslenir. Dolayısıyla çiftlik balıklarının bünyesinde suni yemler bulunmaktadır.
2- Vücut Yapısı
Deniz balıkları doğal avlanma yoluyla beslenirler. Bu sebeple vücutları daha kaslıdır. Onlar üreme öncesinde yağlanırlar. Çiftlik balıkları yem bulmak için ekstra bir çaba sarf etmezler. Dolayısıyla etleri daha yağlıdır.
3-Fiyat Dengesi
Deniz balığının talibi çok olduğundan, çiftlik balığına göre daha pahalıdır.
4- Damak Tadı
Deniz balığının eskiden daha lezzetli olduğu söylenirdi. Ancak gelişen yem teknolojisi ile şu an kültür balıklarının deniz balıklarından daha lezzetli olduğu konusunda bir fikir oluşmaya başladı.
5- Tezgaha Çıkış
Çiftlik balıklarının yemlenmesi tezgaha çıkmadan bir süre önce kesilir. Mideleri boş olan bu balıklar, soğuk zincirin de etkisiyle daha bakteri üretemeden satışa hazır hale gelirler. Deniz balıklarında bu denetim pek yapılamamaktadır.
6- Besin Değerleri
Çiftlik balıkları yemlerle düzenli olarak beslendikleri için zaman zaman doğal halindeki balıklardan daha zengin besin değerlerine sahip olabilirler. Ancak deniz balığının yaşadığı ortamın kalitesi besin değeri üzerinde değişkenlik yaratacaktır. Bu, daha zengin besin değeri anlamına da gelebilir.
7- Hastalıklardan Korunma
Deniz balıkları hastalıklara karşı dirençlerini doğal yoldan geliştirirler. Çiftlik balıklarında hastalıklardan korunmanın zaman zaman antibiyotiklerle yapıldığı bir gerçektir. Bilinçli üreticilerin, sınırlar içindeki dozlarda yaptığı aşılama kabul edilebilir. Ama her türlü ilaçlama balığın kalitesini doğallıktan uzaklaştırmaktadır.
Güzel paylaşım :)