Bunları Bilelim

Doğal Fermente Sucuk ile Isıl İşlem Görmüş Sucuk Arasındaki Fark Nedir?

Sucuğu millet olarak çok seviyoruz ve oldukça da fazla tüketiyoruz. Peki satın alırken doğal fermente mi yoksa ısıl işlem görmüş mü diye kontrol ediyor muyuz? Elbette dikkat edenlerimiz vardır ama büyük bir çoğunluk da bunu dikkate almadan alışverişini yapıyor. Belki bazılarımız da dikkat ediyor ama iki sucuk arasındaki fiyat farkını görünce tercihini bütçesine göre yapıyor olabilir.

Dilerseniz ilk olarak doğal fermente sucuk nedir ondan bahsedelim.

Fermente işlemine genel olarak bir ürünün doğal yöntemlerle ve sağlıklı bakteriler aracılığı ile olgunlaştırılması, mayalanmasına denilmektedir. Doğal fermente sucuklar da kıyma ve baharat karşımlarının hayvan bağırsana doldurulup en az 30 gün boyunca bekletilmesiyle yapılmaktadır. Bu süreçte hayvan bağırsağının kullanılmasının asıl sebebi hava alıyor olması ve probiyotik mikroorganizmaların yaşamasına müsaade etmesidir.

Peki ısıl işlem görmüş sucuk nedir biraz ondan da bahsedelim.

Isıl işlemde sucuk, harcın yapay bağırsaklara doldurulup, özel fırınlarda ısı ve nem dengesini koruyarak, 2 veya 3 gün dinlendirilmesiyle yemeye hazır hale geliyor.

Normal şartlarda 30 günde yemeye hazır hale gelmesi gereken sucuk, ısıl işlem ile 2 günde bakterilerden arındırılmış bir şekilde piyasaya sürülebiliyor.

Aslında kabaca düşününce ısıl işlem görmüş sucuk yemektede de hiçbir sakınca görmeyebilirsiniz ancak tad açısından farkı bariz bir şekilde hissedersiniz.

Isıl işlem için ayarlanan sucuklarda kullanılan baharatlar fermente sucukta kullanılan baharatlara göre daha azdır ve tabi bu lezzetine büyük oranda yansır.

Sağlık açısından “fermente sucukta yararlı bakteriler var ama ya zararlı bakteriler de varsa?” derseniz de fermente sucuğu güvendiğiniz yerlerden almanızı ve yemeden önce de mutlaka pişirmenizi önerebiliriz.

Elbette bu işin bir de bütçe gerçeği var. Isıl işlem görmüş sucuklar fermente sucuklara göre çok daha uygun fiyatlı oluyorlar.

Sizin tercihiniz ne olursa olsun, sucuğun verdiği hazzı yaşarken ağzınızın tadı hiç bozulmasın. Harbiyiyorum olarak dileğimiz budur.

Sucuğunuz sofranızdan eksik olmasın efendim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir