Dünyadaki Şiş Kebap Çeşitleri
Kim demiş dünyada sadece şiş kebap bizde var diye? Bizdeki ismi şiş kebap ama dünyada çeşitli mutfaklarda farklı usullerde ve farklı isimlerde şiş kebap çeşitleri mevcut. Olayın özü zaten net; bir şiş ve etlerin bu şişlere dizilmesi ve bunların ızgarada pişirilmesi… Hal böyle olunca dünyada karşımıza bir sürü şiş kebap çeşidi çıkıyor.
Mesela Japonlarda bir Yakitori vardır ki yapan ustasına bile özel bir isim verilmiştir. (Yakitoriasan) Orada da bizdeki gibi kömür ateşinde etler şişe geçirilerek pişirilir. Hatta bizdeki şiş kebap gibi Yakitori de bir çeşit sokak lezzetidir. İnsanlar evlerine giderlerken yoldaki Yakitoricilere uğramadan edemezler.
Bu yazıyı hazırlarken bu ülkelere giden vatandaşlarımızın şiş kebaba eş değer yemeklerin hangileri olduğunu bilsinler istedik. Malum memleket lezzetlerine yakın lezzetleri ecnebi ülkelerde yakalamak zor olabiliyor ve gerçekten önemli bir husus. Bu bağlamda bir “Yakiiin” lik durumu oluşturmak istedik.
Evet bakalım “şiş kebap” farklı toplumlarda hangi isimle adlandırılıyor…
1. Yakitori (Japonya)
Japonların şiş kebabı. Japonya ve Asya’da oldukça yaygın bir yemek. Asıl anlamı “kuş ızgara” Ama esases tavuk eti kullanılarak hazırlanır. Japonya’da sokaklarda Yakitori yapan çokça yere rastlanır. Tabii ki Japonların geleneksel sosları ile servis edilir. (Sake, soya sosu v.b.)
2. Brochette (Fransa)
Siz yoksa Fransızların şiş kebaba Fransız kaldığını mı sandınız? Hayır kalmamışlar :) Aynı şekilde şişler üzerinde ve ızgarada pişirilen yemekleri tıpkı bizim şiş kebapları gibi. Ama kömüre pek alışık değiller. Elektrikli ızgarada işi bitiriyorlar.
3. Espetada (Portekiz)
Portekizler aynen bizdeki gibi şiş kebabı direk kömürde pişirerek yorumlarlar ancak sunumları dikeydir. Tıpkı Özgür Şef’in dikey şaşlık sunumu gibi… Ancak Espetada’da tuz ve sarımsak baskındır.
4. Satay (Uzakdoğu)
Malezya, Tayland, Singapur, Filipinler ve hatta Hollanda’da (Evet, Hollanda) yaygındır. Tamamen bir sokak lezzeti olan Satay her çeşit etle yapılır ve özel bir sos ile birlikte servis edilir. Şişe geçsin yeter :)
5. Chuan
Çinlilerin de kebabı var: Chuan. Bazı yerlerde ismi Chuanr diye de geçiyor. Ama mantık aynı mantık. Tabii ki Müslüman Çinlilerin (Uygurların) olduğu yerde daha çok yapılıp yeniyor. Aşağıdaki foto da Çin usulü kuzu şiş.
6. Souvlaki (Yunanistan)
Yunanlıların fast-food’u olan Souvlaki aynı bizdeki gibi pişiriliyor. Tek farkı Yunanistan ve Kıbrıs’ta ağırlıklı olarak domuz etinden yapılması.
7. Mtsvadi (Gürcistan)
Daha önce Geleneksel Gürcü Yemekleri yazımızda da yazdığımız Mtsvadi kuru soğan halkaları ve özel bir sos eşliğinde sunuluyor. Genellikle bütün av hayvanlarından yapılabiliyor.
8. Frigărui
İşte bu da Romanya’daki şiş kebap versiyonu.
9. Shashlik (Doğu Blok Ülkeleri)
Bizdeki karşılığı terbiye edilmiş kuzu/dana şiş ama aslında direk kuzu şişe verilen isim şaşlık. Kırım Tatarlarından ve Kazaklardan Litvanya, Polonya, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere yine aynı isimle sirayet etmiş.
10. Şiş Kebap
Bu da final olsun. Hiçbiri bizdeki şiş kebaplara ve etlerin lezzetine yaklaşamaz diyenlerdenseniz, bizdensiniz :)
*Sizin de bu liste dışında bildiğiniz şiş kebap çeşitleri varsa lütfen aşağıda yorum kısmına ekleyin ve içeriği böylece birlikte geliştirelim.
Brezilya’daki churrasco
https://en.wikipedia.org/wiki/Churrasco
Portekiz’le aynı olabilir ondan emin değilim.
Azerilerin de bayagi bol etli kebap cesit!eri var..Bakude oldugum surece hep ondan yedim..Bayasgi da ucuz..