Diğer ListelerLİSTELER

En Güzel Bakliyat Yemekleri ve Tarifleri

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve doyuruculukta sınır tanımayan bakliyat yemeklerini toparladık. Nohuttan, kuru fasulyeye, çiğ köfteden, mercimek çorbasına listede yok yok…

1.Etli-Etsiz Nohut Yemeği

Etli Nohut Yemeği Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

-1 adet soğan
– 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
-350 gram dana kuşbaşı eti
-1,5 yemek kaşığı biber salçası
-1 adet limonun suyu
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-3 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı:

Bir tencerenin içerisine zeytinyağı, küp küp doğranmış soğan, salça ve etleri alın. Güzelce kavurun. Ardından üzerine su ekleyin ve orta ateşte kapağı kapalı bir biçimde etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Etler yumuşayınca içerisine limon suyu, tuz, baharatlar ve nohutları ilave ederek birkaç taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. Etli nohut yemeğinizi sıcak sıcak servis edin.

2.Kurufasulye

Pilavın vazgeçilmezi, sucuğun yakıştığı en güzel yerlerden biri. İşte karşınızda kuru fasulye.

Kuru Fasulye Yapılışı İçin Gerekli Malzemeler

2 su bardağı kuru fasulye
5 dilim pastırma
3 soğan
2 domates
2 sivri biber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğanları temizleyip kıyın. Sivri biberleri temizleyip ince doğrayın. Pastırmaların çemenlerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğanları ve sivri biberleri ilave edip kavurun. Pastırmaları ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.

Domatesi ilave edip karıştırın. Salçayı 1 kaşık suyla ezip ekleyin ve sos kıvamı alıncaya kadar bir taşım kaynatın. Fasulyeyi pastırmalı karışıma ilave edip üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kuru fasulye ne kadar sürede pişer diye merak ediyorsanız, su kaynayınca kısık ateşte 40 dakika kadar pişirip servise hazırlayabilirsiniz.

3.Çiğ Köfte

Çiğ köfte ister etli ister etsiz olsun yapımı çok zahmetli ama lezzeti bu zahmete değen bir yiyecek. Hijyeni de unutmamak gerek tabii… İstanbul ve diğer illerde çiğ köfteyi hakkıyla yapan yerler var. Siz de evde deneyebilirsiniz. Her yörenin malzemesi ve yapılış şekli değişiyor. Siz de malzemeleri kendinize göre uyarlayabilirsiniz.

Etsiz Çiğ Köfte Malzemeleri

– Yarım demet maydanoz
– 5-6 dal taze soğan
– 4 yemek kaşığı domates salçası (200 gr)
– 2 yemek kaşığı biber salçası (100 gr)
– 1 kuru soğan (küçükse 2 tane)
– 3-4 diş sarımsak
– 1 tatlı kaşığı çiğ köftelik baharat
– 2 tatlı kaşığı kuru nane
– Çay kaşığının ucuyla kimyon
– Yarım çay kaşığı karabiber
– 6 çay bardağı ince köftelik bulgur
– Tuz

Yapılışı:

Bulguru bir kaba alın ve üzerine sıcak su dökerek suyunu çekip şişene kadar bekletin. Rendelenmiş soğanı bir tülbentin üzerine alın fazla suyu sıkın. Tepsinin içerisine tüm çiğ köfte malzemelerini koyun ve azar azar çekmeye başlayın. Arada bir açıp spatulayla yapışan malzemeleri içe doğru iterek daha hızlı çalışmasına yardımcı olun.

Tüm malzemeler güzelce harmanladığından harcı bir kabın içerisine aktarın. Çiğ köfte harcınızdan elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin. Ardından yeşilliklerle servis edin.

4.Mercimek Çorbası

Kökeni Orta Asya’ya dayanan mercimek; kırmızı, yeşil, sarı ve siyah gibi çeşitlere sahip. Hem doyurucu hem az kalorili. Hem de çok lezzetli. Hele et suyuna yapılırsa…

Mercimek Çorbası Malzemeleri
-1 su bardağı mercimek
– 6 su bardağı su veya et suyu
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 1 tatlı kaşığı un
– 1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Mercimeği yıkayıp süzün. Mercimeği tencereye aktarın. Üzerine sebzeleri yayın. Suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ayrı bir tencerede tereyağı ve unu kavurun. Yavaş yavaş mercimeğin içerisine katın. Kıvam aldıktan sonra çorbayı ocaktan alıp blenderdan geçirin. Tekrar ocağa alıp tencerenin kapağı açık olacak şekilde tereyağı, tuz ve karabiberle tatlandırarak bir taşım daha kaynatın. Sos tavasında yağı kızdırın ve içerisine toz biber atın. Hazırladığınız sosu mercimek çorbasının üzerinde gezdirin.

mercimek çorbası tarifi

5.Barbunya

Barbunyanın yapılabileceği bir çok çeşit var. Çorbalara da yakışan barbunya en çok dayanan gıdalar arasında da ilk sıralarda. Biz Barbunya Pilaki’yi ele aldık.

Barbunya Pilaki Malzemeleri

-Ayıklanmış olarak 300 gram barbunya
– 1 adet havuç
– 2 adet orta boy patates
– 1 adet soğan
– 3 diş sarımsak
– 2 adet domates
– 1 yemek kaşığı domates salçası
– 1/2çay bardağı zeytinyağı
– 2 su bardağı sıcak su
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 adet kesme şeker
– Süslemek İçin 1/2 tutam maydanoz

Yapılışı:

Barbunyaları yıkayın ve ayıklayın. Sonra tekrar bol suyla yıkayın. Havucun dış yüzeyini soyduktan sonra halka halka dilimleyin. Patatesin de kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Soğanı da yemeklik doğradıktan sonra bir tencereye zeytinyağını alın, ince ince kıymış olduğunuz sarımsaklarla birlikte pembeleşene dek kavurun. Ardından havucu ve patatesi ekleyin. 4 dakika kadar daha kavurun. Ardından barbunyaları ekleyip karıştırın ve kabuğunu soyup rendelediğiniz domatesleri ve salçayı da ekleyip güzelce karıştırın. Son olarak suyunu, tuzunu ve şekerini ilave edip, kısık ateşte 25 dakika kadar kapağı kapalı olarak pişirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir