Genel Yemekler

Fugu Balığı Nedir?

Fugu Balığı Nedir?

Fugu balığı, balon balığı olarak da adlandırdığımız, Japon mutfağını süsleyen, lezzetli, pahalı ve tehlikeli bir balıktır. İstanbul’un kardeş şehri Shimonoseki’nin sembolüdür. Japon Denizi’nde avlanır. Fugu balığının 100’ün üzerinde çeşidi vardır. Japon restoranları tarafından en çok tercih edilen türü torafugu (kaplan balon balığı)’dur.

Fugu Japonca’da mutluluk demektir. Adına yaraşır biçimde Japonya’da her yıl Şubat ayında Fugu Festivali düzenleniyor. Meraklıları için şimdiden söyleyelim, biletleri ayarlasınlar! Üstelik fugunun en lezzetli zamanı Aralık, Ocak, Şubat ayları…

Fugu balığı son derece zehirlidir. İçinde bulunan tetrodotoksin, panzehiri olmayan siyanürden tehlikeli bir zehirdir. Bu zehir balığın özelikle ciğer, deri, göz ve iç organlarında bulunur. Çok az miktarının çok fazla kişiyi öldürebileceği söylenir. Fugu çok zehirli olduğu için pişirilmeden önce usta ellerde temizlenmesi gerekir. Öyle ki balıktan ayrılan zehirli parçalar radyoaktif atık gibi işlem görüp atılıncaya kadar mutfakta ayrı kilitli metal bölgelerde muhafaza edilir.

[wdi_feed id=”1″]

Balığın zehrinden bu kadar bahsetmemiz nedensiz değil. Bir dönem zehirlenmeler arttığı için Fugu balığının yenmesi yasaklanmış, ancak bu lezzetten kimseyi vazgeçmemiş ve yasak tekrar kalkmış.

Bu konu o kadar önemli ve hassas ki fuguyu sadece ve sadece lisanslı fugu şefleri hazırlayabiliyor. Şefler yıllar süren eğitimlerden geçiyor, teori ve pratikte bir sürü ders alıyorlar. Üstelik ders alanların sadece üçte biri bu eğitimleri başarıyla tamamladığı iddia ediliyor. İnsanın yemek için yaptıkları bazen insanı bile şaşkına çeviriyor değil mi?

Fugu şefi olmadan önce son basamak ise oldukça etkileyici… Şef kendi hazırladığı fugu balığını afiyetle yiyor ve ölmezse diplomayı hak ediyor!

Bu kadar özel olan bir balığın temizlenmesi için tabii ki özel bıçaklar da var. Tahta saplı, bu küçük ve çok ince bıçaklar fugu hiki olarak adlandırılıyor. Bir Hattori Hanzo kılıcı edasıyla diğer mutfak bıçaklarından ayrı bir yerde muhafaza ediliyorlar. Fiyatlarını söylemeye gerek yok, çok ama çok pahalı!

fugu-balik-2

Japonya dışında satışı yasak olan, Japon imparatorunun yemesi de ayrıca yasak olan bu balık için şefler ve gurmeler özel olarak Japonya’ya gidiyorlar.

Fuguyu farklı şekillerde yemek mümkün. Çiğ olarak tüketilene fugu-sashi; çeşitli sebzelerle kaynatılanına nabe; sebzelerle yağda kızartılanına ise fugu karaage deniyor. Tabii ki fugu şeflerinin başka farklı tarifleri var.

Japonya haricinde Amerika’da da yiyebileceğiniz bu balığı Avrupa’da bulmak mümkün değil, çünkü AB ülkelerinde Fugu yasak.

Bu lezzeti tatmak, yemeğin riskli, heyecanlı ve baştan çıkarıcı alanlarını keşfetmek için şunun şurasında toplamda kaç kişiyiz acaba?




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir