Kalburabastı Nedir?
Fotoğraf: www.ardaninmutfagi.com
Kalburabastı Nedir?
Kalburabastı değişik bir isme sahip yapımı kolay şerbetli bir tatlımızdır. İsmini telaffuz ettiğimizde aslında nasıl yapıldığına dair ipucu vermektedir. Bu yüzden tatlının ruhunu anlamak için kalburun ne olduğunu bilmemizde fayda var.
Arapça kökenli kelime olan Kalbur mutfaklarda kullanılan bir tür elek çeşididir. Tatlının oluşmasına katkısı oldukça fazladır.
Kalburabastı şekil olarak hurmaya benzediğinden Sivas ilimize hurma, hurme tatlısı olarak da adlandırılmaktadır ve daha çok bu bölgede tüketilmektedir. Türkiye sınırlarını aştığımızda komşumuz olan Yunanistan’ın melomakarono tatlısına eşdeğerdir diyebiliriz. Tek farkı ballı ve karanfilli olmasıdır.
Ramazan ve bayramlarda sofrada boy göstermektedir. 1 Adet (40gr) Kalburabastı 125 kcal dir. 1 dilim baklavadan az bir kaloriye sahip olduğundan rahatça yenebilir.
Kalburabastı Nasıl Yapılır?
Hamur parçalarının tatlıya dönüş hali olan kalburabastının yapımı hem kolay, hem zevklidir.
Malzemelerden un, irmik, pudra şekeri, kabartma tozu, margarin, ayçiçek yağı ve 2 adet yumurtanın karıştırılmasıyla orta sertlikte hamur hazır hale getirilir. 30 dk dinlenmeye bırakılır. Oval hale getirilen hamur parçalarını arasına isteğe göre ceviz ya da fıstık koyularak kalbura bastırılarak çevrilir. Böylelikle herkesin nasıl yapıldığını merak ettiği girintili çıkıntılı şekli ortaya çıkar. Önceden 180 derece ısıtılmış fırına gönderilir.
Fırından çıkmış kalburabastıları şerbet ile cilalayarak albenili hale getirilir. Bunun için 750 gr şeker 750 gr su çeyrek limondan yardım istenir. Bu karlı teklifi geri çevirmezler ve kendilerini tatlı için feda ederler. Yaklaşık 30 dk kadar fırında pişen tatlının üzerinde şerbet soğukken gezdirilir. Bu sayede içerisine daha çok işlemiş olacaktır. 10-15 dk kadar bekletildikten sonra servis edilebilmektedir.
*Kalburabastı hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun. |
Geri bildirim: Kalburabastı Tatlı Tarifi