Balat’ta Güveç Pide Nerede Yenir? Tarihi Murat Pidecisi, Balat, Fatih (Dikkat: Bu Restoran Kapanmıştır!)
Şimdi efendiler efsane o ki, 1940’lı yıllarda Eminönü Küçükpazar’da Aziz Pehlivan isimli bir zat-ı muhterem bildiğimiz Kastomonu Kır Pidesi’nin formunu bozmuş ve efrada rahatsızlık vermesin diye soğansız kıyma kullanarak yuvarlak şekilde leziz bir pide icat etmiş.
İşte bu pideye de da bu yuvarlak formundan ötürü “Güveç” ismi verilmiş. “Usta 3 güveç çeyyykk!” şeklinde dersek anlayacaksınız. (Güveç yuvarlak olur ya hani ondan; bir de muhtemelen Güveç yemeği normal tencere yemeğine göre daha lezzetli olur, oradan da bir iz düşüm yakalamışlar.)
Ama olay gerçekten de herhangi bir kır pidesine göre hem daha lezzetli hem de göze daha doyurucu bir hal alınca bu pide yavaş yavaş halk arasında efsaneleşmeye başlamış.
O yıllarda kabzımallık yapmakta olan bir diğer zat-ı muhterem de Aziz Usta’nın yanında bu işi öğrenmiş ve sonrasında Eyüp’te gidip kendi dükkanını açmış. İşte “Güveç” pideyi meşhur eden ve ismini bugünlere kadar taşıyan ve oğullarına da öğreten burası olmuş. Daha sonra Eyüp’teki ustanın oğulları Gaziosmanpaşa’da Karadeniz Pide ve Güveç Salonu’nu açmış. Ama Aziz Usta’nın bir hamurkar ustası daha varmış! İsmi Tahir Erez. Hah, işte onun da 1965 yılında bir oğlu olmuş. İsmi Murat.
Şimdi geliyoruz dananın zort dediği yere! Hazır mısınız? Harbiyiyorum.com’un mübarek bir web sayfası olduğunu bazı izleyicilerimiz pek tabii bilirler. Rabbimiz tarafından bize verilen bir nişanla araştırmacı gazeteci kişilikler olarak yemek keşfi konusunda tüylerimizi diken diken eden bir gerçeği müşahede ettiğimiz zaman bunu hemen sizlere de aktarmak boynumuzun borcu.
Ne diyorduk? Tahir Erez oğlu Murat… Hah, işte o küçümencik Murat’a babası kendi ismiyle Balat’ta bir dükkan açmış. İsmi de Murat Pidecisi olmuş. Kuruluş yılı 1965. Tahir bey vefat ettiği 1988 yılına kadar işinin başından ayrılmamış ve işi ölünce 23 yaşındaki delikanlı Murat devralmış.
Murat bey Balat’taki bu küçük dükkanda yıllarca Kır Pidesi ve bununla birlikte babasından öğrendiği Güveç’i yapmaya başlamış. Ama yıllar boyu ne dükkanı, ne de “Güveç”i hiç ön plana çıkarmamış. Ama zaman içerisinde Güveç pideyi çeşitlendirmiş. Üstüne yumurta da kırmış, kaşar peyniri de eklemiş, sucuk da… Böylece hem yine çok ucuz hem de çeşitli “Güveç”ler yapmaya devam etmiş.
Eyüp’teki “Güveç”in aksine Murat bey pidenin kıymasında soğan kullanmıyor. Babam asla kullanmazdı, ben de kullanmıyorum diyor. Babası ona önemle tembihlemiş. Rahmetli güveç piri Aziz Usta da asla kıymada soğan kullanmazmış. Yani işin atasında soğansız kıyma usulü var dostlar. Dolayısıyla da ortada bir uygulama çeşitliği görülüyor; ki bu güzel birşey!
Şimdi Bursa’lılar çıkıp “Bu bizim Cantık ayol!” diyecekler! Heh tamam, tamam sakin olun… Doğru benziyor ama bu biraz farklı ve ne yalan söyleyelim Cantık’tan daha lezzetli.
Murat beyden ayrıca aslen ailecek Balıkesirli olduklarını da öğrendik. Yani istesek hikayeyi zeytin ve zeytinyağına kadar uzatırız ama sizleri sıkmadan burada nihayete erdiriyoruz.
Siz iyisi mi Balat’a gidince Murat Usta’ya varsa önce “Güveç” sorun ve “Ata Güveç”in tadına bir bakın.
Batını bir nebze de olsa zahir etmemize vesile olan Rabbimize binlerce kez şükür ile,
Afiyet olsun.
Vesselam.
Tarihi Murat Pidecisi
Balat Mah. Vodina Cad. No: 111 Balat – İstanbul
Tel: 0212 6356740 – GSM: 0533 332 25 32