Karatay Konya’da En İyi Tirit Nerede Yenir? Tiritçi Hacı Mustafa, Konya
Ülkemizin güzide yemeklerinden biri olan tirit kah papara, kah Bursa kebabı yemekleri ile olan benzerliği ile gönülleri fethetmiş olsa da esas beğenilişi çok katmanlı bir yemek olmasından geçer. Bizim bu yazıdaki konumuz ise Konya Karatay’da tiriti en iyi yapan yer; yani Tiritçi Hacı Mustafa.
Et suyu, et, ekmek ile işte karşınızda zat-ı şahane, mukavvi mi mukavvi tirit ül ala! Lakin bu tiritin ülkemizde bölge bölge birçok versiyonu var. Bizi bu yazıda ilgilendiren ise Konya usulü tirit... Diğer şehirlerimizdeki tiritçilik müessesesi ne alemde bilmiyoruz ama Konya’da tiritçilik çoktan bir sektör haline gelmiş ve tüm şehir bir sürü tirit yapan restoran ile bezenmiş bile.
Bir yaz mevsimi başlangıcı gittik Tiritçi Hacı Mustafa’ya… Konya Karatay’da sanayi içerisinde yine bir başka lezzet peşinde koşarken, -üstelik bir de tok iken- Konya Tiritini en iyi idrak edebileceğimiz yer olduğu şeklinde bir duyum ile gittik hem de…
Bu arada Konya Tirit Kebabı diye bir gerçek var sevgili şikemperverler. Cidden var böyle bir gerçek. Konya’ya gittiğiniz zaman en az etli ekmek ve fırın kebabı gibi bir karşılığı var üstelik.
Tiritçi Hacı Mustafa
Gelelim Tiritçi Hacı Mustafa‘ya…
Efendim Hacı Mustafa Karatay’da Büsan Sanayii Sitesi içerisinde bir tiritçi. Restoranımızın sahibinin ismi ise Mustafa Yıldız. Burası tam bir sanayi restoranı. İnsanlar olabildiğine maskulen. Restoranda bir kadın görme şansınız ise neredeyse sıfır.
Tirit burada şöykle gelişiyor. Mustafa Yıldız’ın ekibindeki kendisi gibi diğer yıldız tiritçiler bir güveç içerisinde kuru ekmeklerin üzerine öncelikle şöylece bir çırpılmış yoğurdu gezdiriveriyor. Üstüne de beyaz soğanları lakkadanak döşüyor. Daha sonra kuzu kaburga etleri ağırlığınca soğan, yoğurt ve ekmekler üzerine oturtuluyor. Bu kadar mı sandınız? Hayır.
Peki bitti mi? Hayır. Bitmedi.
Domates ve biber de tüm bu enfes malzemelerin üstüne eklenince güvecimiz bir güzel “salamander” isimli üstten ısı veren cihazın altına ısınmak için giriveriyor. Salamanderden çıkan ve üstten her zerresine kadar ısıyı almış güvecimizin üstüne önce saatlerce kaynamış kemik suyu, hemen akabinde de taze maydanoz ve bolca toz sumak ekleniyor. Üff!
İşte şimdi oldu. Yalnız bir tiritin mükemmel olabilmesi için son bir altın vuruş gerekiyor.
Bildiniz.
Tereyağı.
Erimiş ve köpüren tereyağı da tiritimizin üstüne boca ediliveriyor ve ta ta; işte huzurlarınızda Tiritçi Hacı Mustafa‘nın alameti farikası Konya Usulü Tirit. Artık tiridine mi banarsınız, etini mi çatallarsınız gerisi tamamen size kalmış.
Efendim. Bir tiridi tirit yapan her şeyi anlattık. Zira bizi Konya usulü tiritte en çok etkileyen, tirite o ekşi rayihayı veren toz sumak oldu. Daha önce hiçbir yemekte bu denli sumak kullanımına gözle görülür biçimde şahit olmayan bizler, buradaki sumağın kullanımındaki cesarete ve sumağın bu tirit yemeğine kattığı lezzete hayran olduk ve de şapka çıkarttık.
Şimdi halkımızın bu mekan ile ilgili yorumlarını okuyoruz da herkes bu mekanın tirit sonrası ikram olarak (bedava) verdiği dondurmalı irmik helvasını ve çayı yazmış. Arkadaş, tirit nerede tirit. Burası tiritçi… Aklınız fikriniz beleşte, geveşte. Lakin olay tiridin kendisinde!
Siz ona buna, beleş irmiğe, çaya bakmayın. Eğer Tiritçi Mustafa’ya giderseniz siz de bizim gibi yapın. Konya usulü tiritine şapka çıkarın. Tiridine banın.
Afiyet olsun.
Vesselam.
Tiritçi Hacı Mustafa
Fevziçakmak, Kudüs Cd. No:12, 42050 Horozluhan Osb/Karatay/Konya, Türkiye
Tel: +905303061802