Karides Nedir?
Karides, Kuzey Amerika ve Avrupada sıkça görülen, tatlı ve tuzlu suda, deniz yüzeyine yakında yaşayan kabuklu bir deniz canlısıdır. Boyları 1 – 30 cm arası değişmektedir. 10 adet bacağa sahiptir ve yaklaşık 2500 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan 300 çeşidi bilinmekle beraber en çok tüketilen ve bilinen çeşitlerin bazılarının isimleri: kiraz karides, sakura karides, turuncu sakura, kaplan karides, siyah kaplan karidesi, kardinal karides ve çil karidestir.
Karidesler de diğer deniz ürünleri gibi yüksek miktarda kalsiyum, iyot ve protein içerir. Ayrıca Selenyum açısından zengindirler. Bunun yanı sıra yüksek miktarda kolesterol kaynağı olmasına rağmen doymuş yağ içermesi nedeniyle tüketimi sağlıklı olarak değerlendirilmektedir. Karidesler küçük balıkları ve küçük deniz canlılarını yiyerek beslenirler.
[wdi_feed id=”1″]
Arzu edildiği durumda küçük karidesler (örneğin çil karides) haşlandıktan sonra büyük karidesler ise haşlanmadan önce temizlenir. Her iki durumda da temizlemeye kafa kısmını gövdeden ayırarak başlanır ve gövdedeki kabuklar soyulur. En son aşamada ise kuyruk kısmı çıkarılır. Çil karides gibi küçük karideslerde bağırsak temizleme yapılmazken büyük karideslerin kabukları temizlendikten sonra sırt kısmına ufak bir bıçak darbesi vurularak bağırsakları çıkarılabilir.
Deniz ürünleri sevenlerin kesinlikle seveceği bir kabukludur. Çiğ, kızartma, ızgara ve haşlama şeklinde tüketilebilir, kabuklu ya da kabuksuz olarak pişirilebilir. Karidesi pişirirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kural ise çabuk pişme süresidir. Karidesin pişirilmesi her bir yüz için en fazla 1 dakika sürmektedir. Bu nedenle makarna, risotto v.b. yemeklere karıştırılacağı durumlarda en son aşamada pişirmek lezzeti yakalamak açısından yerinde bir karar olacaktır.
Geri bildirim: BİM 1 Aralık Aktüel Gurme Ürünler Kataloğu | Harbi Yiyorum ®