Kısa Süreli Kampta Ne Yenir?
Kısa Süreli Kampta Ne Yenir?
Editör Notu: Bu kez bir konuk yazarımız var… Sevgili Yavuz Borazan bolca gezen, bolca kamp yapan, doğaya ve yemeye meraklı bir arkadaşımız ve bizle bu yazısında kısa süreli doğa kampında “Bir günde ne yenilir?” in rotasını çizmiş. Okuyalım, bilgilenelim. İlham alalım.
Kampa Yaşam Mücadelesi Vermeye Değil Keyif Almaya ve Zihnimizi Boşaltmaya Gidiyoruz
Uzun geçen kış mevsiminde yaşanan sıkıntılı havaları geride bıraktık. Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar doğaya gitmeye, hatta doğada kamp yapmaya başladılar. Henüz bu güzel ülkenin keşfedilmemiş öyle güzel ormanları, sahil kıyıları ve göl kıyıları var ki görmenizi ve mutlaka orada zaman geçirmenizi tavsiye ederim.
Diyelim ki hafta sonu kısa süreli kamp yapmaya karar verdiniz. Hemen tatlı bir telaş sarar zihninizi. “Ne yiyeceğiz?“, “Ya bir hayvan gelirse ne yapacağız?”
Gördük ki insanlar whatsapp gruplarında en çok “kampta ne yiyeceğiz?” konusunu konuşuyor. Biz ülkece boğazımıza düşkün bir milletiz. Severiz yağlıyı, baharatlıyı, hamurluyu. Yerken yedirirken keyif alırız. Ama gerçek şu ki öncelikle kampta enerjimizi verimli harcayıp, hayatta kalmamız gerekiyor. Öte yandan da kampa yaşam mücadelesi vermeye değil keyif almaya ve zihnimizi boşaltmaya gidiyoruz.
[wdi_feed id=”1″]
Menemeni Siz Yaparsanız Kampın Ocakbaşı Sizsiniz Demektir
Bu yazımda size tavsiye niteliğinde neler yememiz gerekiyor bundan bahsetmek isterim.
Öncelikle kamp ateşi bizi hem ısıtır hem de çeşitli vahşi hayvandan korur, ayrıca elbette ocak ihtiyacımızı giderir. Kampta gitmeden kolay kolay bozulmayan taş fırın ekmeğinden veya marketlerde satılan hazır sandviç ekmeklerinden alabilirsiniz.
Sabah kahvaltıda -güneşten korumak şartıyla- hemen bozulmayıp enerji veren; Çikolata, zeytin, reçel çeşitleri, kaşar peyniri ile güne hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Eğer yanınızda tava veya tel ızgara var ise işin keyifli yanı şimdi başlıyor demektir: Çünkü lezzetli bir menemene kim hayır diyebilir ki? Eğer menemeni siz yaparsanız kampın ocakbaşı ustası sizsiniz demektir. Peki yumurtaları nasıl koruyacağız?
Yumurtaları korumak için önce kırmamak gerekir. Kampa gelmeden yumurtaları bir boş su şişesine boşaltabilirsiniz. Kampa geldiğinizde ise çok uzun saklamamak koşuluyla varsa imkanınız şişeyi çok sıkı kapatıp, üzerini poşetlerle sarıp toprağa gömebilirsiniz. Eğer deniz kıyısı veya göl kıyısında iseniz şişeyi suyun içerisindeki kumada gömebilirsiniz. Yeter ki su soğuk olsun ve güneş almasın.
Unutmadan menemen pişerken yanında çay yapmayı da unutmayın.
Kurutulmuş Meyve, Kuruyemiş Ara Öğünler İçin En İdeali
Kampta her ne kadar dinlendiğimizi sansak da aslında bir o kadar da hareket ediyoruz. Çadırı düzenle, çöpleri topla, uyku tulumunu düzelt, etrafı keşfet derken epeyce enerji harcıyoruz. Ara öğün olarak kurutulmuş meyveler, kuruyemişler bu enerji kayıplarının telafisi için tam ideal. Hem bozulma derdi yok hem de size yeterli enerjiyi verecektir.
Genelde kamplarda öğle yemeğini biraz geç yenildiğini, bazen de öğle yemeğinin yenilmediğini fark ettik. Hem sohbet ediliyor, hem de sabah yapılan güzel kahvaltı ve arada alınan kuru meyve ve yemişler ile karnımız hemen acıkmıyor.
Akşam yemeğini ise mümkün olduğunda çok geç saatlere bırakmamayı tavsiye ediyorum. Göl veya deniz kıyısı varsa balık tutabilirsiniz. O tutulan balığın lezzetini hiçbir yerde bulamaz ve sonrasında da unutamazsınız.
Doğanın, Huzurun, Ateşin ve Patatesin Tadını Çıkarın
Akşam üzerine doğru artık mangalı hazırlayabilirsiniz. Eğer imkanınız var ise yumurtaları sakladığımız gibi hindi sosis, dana sosis, sucuk, köfteyi yumurtayı sakladığınız gibi güneşten saklayabilirsiniz. Bu şarküteriler ve köfteler bir kamp akşam yemeğinin olazsa olmazlarıdır. Sarımsaklı kaya tuzu, pul biber, kimyon ile ızgaraya serin ve pişmelerini izleyin. Böyle bir imkanımız yok ise hem hafif hem de karın doyurucu olması açısından kamp ateşinde kolaylıkla tencere ile hazırlayacağınız makarna da bir karbonhidrat alternatifi olabilir. Makarnaya garnitür atarak hafif bir akşam yemeği hazırlamış olursunuz. Yanınıza ketçap ve hardal almayı da unutmayın. Ve gelelim köz konusuna. Hepimiz çocukken mangalın közünü bir şekilde patates ile değerlendirdik. Ellerimiz az da olsa yandı ama onun lezzetine değdi. Alüminyum folyoya sardığınız patatesi közün içerisinde gömdükten sonra dikkatli bir şekilde çıkarın. İçerisine kaşar ve tereyağı atın ve karıştırın.
Doğada bulunan daha önce yemediğiniz bilmediğiniz sebzeler, yapraklar meyveleri asla tüketmeyin. Zehirli olabilirler. Sonra yaptığınız kamp burnunuzdan gelebilir.
Ayrıca market alışverişlerinizde lütfen plastik malzeme kullanmamaya özen gösterin. Kağıt tabak veya dönüştürülebilir malzemelerden yapılanları kullanabilirseniz dönüşüme uygun olacaktır.
Doğa hepimizin ona saygı gösterelim.
Şimdiden keyifli ve güzel bir kamp diliyorum.
Yavuz Borazan
#harbicilerkampta