Genel Yemekler

Köbete Nedir?

Resim Kaynak: Sesli Yemek

Köbete diğer adıyla “Göbete” özellikle özel günlerde yapılan bir Tatar yemeğidir. Çibörek ve mantı ike Tatar mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Tatarlara özgü bir lezzet olduğu için “Tatar Böreği” de denilir. Hatta “Tatar Böreği“nin Tatar dilindeki karşılığıdır. “Tatarlar hamursuz doymaz” diye bir söz vardır. Bu da köbetenin Tatar mutfağında ne denli önemli bir lezzet olduğunun göstergesidir.

Hazar denizini aşıp İstanbul’a kadar ulaşan bu lezzetli hamur işi kuşaklar boyunca yapılan geleneksel bir yemektir. İç harcı kıymalı yapıldığı gibi patatesli, peynirli, pirinçli, işkembeli ve tavuklu da yapılabilir. Ama kıymalı olanı daha makbuldur.

Yapılması oldukça zahmetli ama bir o kadar da lezzetli olan köbetenin ana malzemeleri sıvı yağ, yoğurt, su, kabartma tozu, tuz, kıyma, soğan ve karabiberden (arzuya göre pirinç de ilave edilebilir) oluşur. Yanına da eşlikçi olarak en iyi ayran ve çay gider.

Köbete Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba yoğurmak için un koyun. Hamur yapmak için gerekli olan diğer malzemeleri de ekleyin ve hamur karışımına azar azar su ekleyip, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun.

İç harcını hazırlamak için kuru soğanları rendeleyin. Kıyma, tuz ve karabiberi de ekleyip, karıştırın. Yoğurduğunuz hamuru, bir kısmı daha fazla olacak şekilde iki parçaya ayırın. Fırın tepsisini yağlayın ve ellerinizi yağlayarak büyük olan hamur parçasını tepsinin tabanına yayın.Hamuru kolayca hareket ettirmek için ellerinizi ara sıra yağlamayı unutmayın. Kıymalı iç harcı hamur katının üzerine eşit olacak şekilde yayın ve üzerini diğer hamur parçasıyla boşluk kalmayacak şekilde kapatın. Kenar kısımlardaki hamurları yağlanmış ellerinizle tepsinin tabanına doğru bastırıp hamuru toparlayın ve iç harcın pişme esnasında dağılmasını önleyin. Üzerine ayçiçeği yağını da sürüp, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.

Köbeteyi fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek, yanında hoşaf, ayran veya cacıkla servis edebilirsiniz.

*Köbete hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

3 thoughts on “Köbete Nedir?

  • İşkembelisi kulağa oldukça ilginç geliyor. Peki nerede yenir? Bir öneriniz var mı?

    Yanıtla
    • Sego Alfredo

      Eskişehir’de Kırım Çibörek’de ve Fatih’teki Dârüzziyafe’de vardı diye hatırlıyoruz. Sevgiler… Afiyetler…

      Yanıtla
  • Barika

    Tavuklu da yapilir ve cok daha guzeldir.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir