Konya Tirit Kebabı Nedir?
Konya Tirit Kebabı, yoğurtlu, et sulu, suyuna ekmek banabileceğiniz Konya ilimize ait son derece lezzetli et yemeklerinden biridir. Sumakla ekşitilmesi bu yemeği eşsiz kılar.
Bilindiği üzere Konya, lezzetleriyle ün salmış önemli lezzet şehirlerimizden biri. Etli ekmeği olsun, bamya çorbası olsun, fırın kebabı olsun yörenin kendine has lezzetleri saymakla bitmez. Konya Tirit Kebabı da bunların içerisinden bir diğer öne çıkan lezzet. Hiç şüphesiz tirit kebabı Konya’da bir sektör bile olmuş durumda.
Bu suyuna banmalara duyamayacağınız kebabın nelerden oluştuğunu anlatmadan önce teknik bir özet geçelim: Tirit kelimesinin kökeni Farsçadır ve anlamı et suyunun ekmeğe dökülerek ıslatılmasıyla oluşan yemeklere, yemek suyuna, karşılık gelmektedir.
Ülkemizde et aşkı ve kebap sevdasıyla yoğrulan her tarif gibi Konya Tirit Kebabı da et suyuyla ıslatılan ekmeklerin üzerine haşlandıktan sonra tiftiklenen et konmasıyla kebap halini alır.
Konya Tirit Kebabının can alıcı özelliklerinden ilki etin kuzu olarak tercih edilmesidir. Bölgesel olarak değişen tarifin Konya’da kendini öne çıkardığı diğer önemli özellikler ise şunlardır;
- Kurumaya yakın bayat ekmek veya pide tercihi
- Tabak dizilimi yapılırken etten sonra sumakla yoğrulmuş soğan dokunuşu
- Ayrıca üzerine sos olarak dökülen yoğurdun mutlaka sarımsaklı oluşu
- Vitamin deposu maydanozun son yardımcı ve görsel hoşluk olarak eklenmesi
Konya Tirit Kebabı Nasıl Hazırlanır?
Gerekli malzemeler sağlandıktan sonra Konya Tirit kebabını hazırlamak çok kolay. Bayat ekmekler haşlanan etin suyuyla ıslatılıp, yumuşacık olan et ıslak ekmek yatağı üzerine serilir. Daha sonra sumaklı soğan ve sarımsaklı yoğurt ile örtülür. Akabinde maydanoz ve üzerine tereyağı da ekenip tiritimiz suyuna banılacak hale gelir.
Eski zamanlardan beri düğün yemeği olarak misafirlere sunulan kebap şu an Konya’yı ziyaret eden yerli/yabancı turistlerin ve tabii ki Konyalıların gözdesidir diyebiliriz.
Tarihi evlerin mimarisini koruyup kaliteli restoranlara döndüğü Mengüç caddesinden, yani şehir merkezinden uzaklaştıkça kırsalda düğün yemeği olarak Tirit Kebabı geleneğinin devam ettiğine şahit olabilirsiniz.
Konya Tirit Kebabının Tarihi
Tarifi az da olsa Bursa Kebabını andıran bu kebabın yöreden yöreye değişen teknikleri ve usulleri var. Lakin biz bugün Konya yöresinin tirit kebabını anlattık. Konya’dan bu kadar bahsetmişken aklıma doğal olarak Mevlâna geldi, Tirit için yaptığım araştırmalar sırasında Mevlana’nın eserlerinde Tiritten sıkça bahsettiğini gördüm.
Araştırmacı Müjgan Cunbur’un ‘’Mevlâna’nın Mesnevi’sinde ve Divan-ı Kebir’inde Yemekler’’ adlı makalesinde: “Ancak kuru ekmek ve et suyu ile yapılan Tiridi, Divan-ı Kebirde (c. I, 2660. Beyit) Mevlâna düz bir okuma ile bıkkınlıkla anar: ‘Sofranı, nimetlerini göreli tiritten kurtuldum, varlığını gördüm de o andan beri varlığından kaçıyorum.’’…
Aslında doğrudan bir bıkkınlık demeyelim de, Allah varlığının farkına vararak Konya Tiridi gibi çok lezzetli bir yemekten dahi feragat ettiğini söylüyor demek daha doğru gibi sanki…
Buradan aslında şu çıkarımı yapabiliriz; Tirit bölgede çok uzun yıllardır biliniyor ve sevilerek yeniyor. Yüzyıllardır bilinen yapılan ve beğenilen bir yemeğin günümüze uyarlanarak bu hale gelmesi ve damağımıza lezzet katması bir kez daha yemek kültürünün önemini bize gösteriyor.
*En lezzetli yemekler ve mekan keşiflerimiz için Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.
Ülkemizin diğer şehirlerinde de bulunan Tirit kebabı bölgeye göre kuzu, dana, tavuk, kaz veya ördek hatta tavşan etinden bile yapılmaktadır. Et sevmeyenler içinse Papara yemeğini andıran patlıcanlı versiyonu da bulunmakta.
Elbette ülkemizde içerisinde sarımsaklı yoğurt, sumaklı soğan ve et suyu ve et bulunan bir yemeğin beğenilmeme ihtimali zaten çok düşük. Bir de insanımızın geçmişten gelen alışkanlığı olan ekmeğin kuruduktan sonra yeniden değerlendirilmesi yine bu yemeği halk arasında sevilerek tüketilen bir yemeğe dönüştürüyor.
Öyle ki günümüzde “Konya’da En İyi Tirit Yapan Restoranlar” diye biri sektör bile oluşmuş ve hatta kendi aralarında rekabet eder hale bile gelmişler. Türkiye coğrafyasında et ve et yemeklerimiz hususunda kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Ayrıca bu keyifli rekabetin en iyi icracılarını da deneyerek sizin karar vermenizi istiyoruz.
Afiyet olsun.
Geri bildirim: Tirit Nedir? - Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Karatay Konya'da En İyi Tirit Nerede Yenir? Tiritçi Hacı Mustafa, Konya - Harbi Yiyorum
Geri bildirim: Konya'nın En İyi 7 Tiritçisi - Harbi Yiyorum