GURME NOTLARIOdaTV Yazıları

Maltepe ve Çevresinde Nerede Ne Yenir?

Semt gezilerimize ve her semtte nerede ne yenir serimize devam edelim.

Bu hafta İstanbul Maltepe’deyiz. Hemen başlayalım.

BEŞÇEŞMELER SİMİT FIRINI

İstanbul’un kaybolmaya yüz yutmuş mahalle kültürünü en fazla hissedebileceğiniz yerlerinden biri Beşçeşmeler. Türkiye’nin en eski simit fırınlarından biri de burada gizli. Kuruluşu 1810. Şu sıralar kahvaltılık çeşitleriyle gündemde olsalar da simit en has ürünleri. Tarihi odun fırınının döküm kapakları üzerinde üç büyük semavi dinin sembolleri hala duruyor.

SILAŞARA RESTORAN

Minibüs yolundan Bostancı’ya doğru giderken Küçükyalı E-5 yolu girişinde bulunan Sılaşara Restoran özellikle etnik yemeklerin arayışında olanlar için adeta bir cevher. Abhaz mutfağının İstanbul’daki tek temsilcisi. Sahibi Haluk Salcan yıllar önce Türkiye’ye göç etmiş bir Abhaz ve Kafkas kültürünün burada gönüllü elçiliğini yapıyor.

Peki burada ne mi yiyeceksiniz? 

Öncelikle acıkanın ayrı bit tadına bakmanız lazım. Zira Abhazlar bütün yemeklerini kendi geleneklerine göre hazırladıkları acıka ile yapıyorlar. Lahana ezmesi “Ahulçapa”, Çerkez Tavuğu “Aktıszbal”, ısırgan otu, yoğurt ve acıkalı “Harşıl”, Abhaz mantısı olan “Haluja”, mısır unu ve Abhaz peynirleri ile yapılan “Abısta” (ki bizim favorimiz) mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler. 

Menüye bakınca daha onlarca çeşit yemek göreceksiniz. En iyisi siz gidince Haluk abiye teslim olun. O size önersin.

HACIBEY KELLE PAÇA

Maltepe Minibüs yolu üzerindeki Hacıbey Kelle Paça İstanbul’un en eski ve en iyi çorbacılarından biri. “Kelle paça” deyişini de İstanbul’a Maraş’tan ilk kez kendisinin getirdiğini iddia ediyor. Kelle çorbası, işkembe çorbası, paça çorbası yanı sıra kuzu kelle, mumbar gibi sakatat ihtiyaçlarınız için Maltepe’deki çözüm ortağınız.

SULTANA

Maltepe sahilde mütevazı, kendi halinde ama işin piri Bolulu bir şefe, Arif Usta’ya sahip bir restoran Sultana. Masanıza ana yemek servisinden önce gelen özel sosu “En kral ‘Amouse Bouche’ u ben hazırlıyorum” diyen şefe şapka çıkarttırır.

Sultana’nın alamet-i farikası ise “Ferik” ismini verdikleri ve güveçte servis edilen, kemiğinden sıyrılıp lokmalık hale gelmiş soya soslu ve sarımsaklı tavuk kanadı. 

Suyuna ekmek banmak, sonrasında da tekrar tekrar gelip “Ferik” yemek isteyeceksiniz.

BİZİM SÜRMENE PİDECİSİ

E-5’in üst tarafına geçelim…. Bizim Sürmene Pidecisi ve sahibi Cemil Usta ile tanıştıralım sizi. Karadeniz Pidesi ve yemeklerine dair ne varsa en iyi örnekleri mevcut. Lakin burada benim size tavsiyem her pidecide bulamayacağınız “Çiğ Kıymalı Pide”

Çiğ kıymalı derken kıyması çiğ servis ediliyor anlaşılmasın… Hamur içine koyduğu çiğ kıymayı fırın ateşinde, defalarca dışarı çıkararak ve karıştırarak pişiriyor, böylece kıymanın suyu olduğu gibi pidenin içinde kalıyor.

Dikkatli olun. Bu pideyi yedikten sonra müdavimi olabilirsiniz.

TATAR TURŞUCU

Eskiden Atalar tren istasyonu girişindeydi. Şimdi minibüs yolu üzerindeki minik dükkanında. Türkiye’de bu zamana kadar yediğim en lezzetli turşuyu yapıyor. Engin abinin turşuculuğa başlamasına dair ibretlik ve çok özel bir hikayesi var. Tatar Turşucu’yu yıllardır eşiyle birlikte işletiyor.

Giderseniz selamımızı söyleyin ve varsa bamya turşusundan bizim için de özellikle yiyin.

IRMAK ÇİĞ KÖFTE

İstanbul’da etli çiğ köfte yapan nadir lokantalardan biri. Çiğ köftesi ile olduğu kadar dürümleri ve kebapları ile de mahallenin sevgilisi.

GİZEM DÜRÜM

Dragos girişinde Gizem tekel büfesi yanında hizmet veren Gizem Dürüm gerçekten bulması zor ve gizemli bir yer. Burada acılı acısız dürümleri deneyebileceğiniz gibi esas denemeniz gereken dürüm “Namık” ismini verdikleri karışık ve kaşarlı spesiyali. Yalnız iyice aç gitmeye çalışın çünkü “Namık” hafif insanüstü ve iki porsiyonluk bir dürüm.

***

Bu hafta size Maltepe hattında severek gittiğim ve lezzetlerine aşina olduğum yerleri yazdım.

Umarım siz de giderseniz beğenirsiniz.

Afiyet olsun.

Salih Seçkin Sevinç

**Yazının orijinali oda.tv de yayında…

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir