Mardin Badem Şekeri (İmlebbes) Nedir?
Hazır en lezzetlisinden bir Mardin keşfimiz varken, Mardin’e özel badem şekerini yazmasak olmazdı. Kendisi ülke genelinde pek bilinmese de Mardin’de oldukça meşhur bir çerezdir ve “İmlebbes” olarak anılır.
Imlebbes aslında Arapça kökenli bir kelimedir ve “Üzeri kaplanan, örtülen.” anlamına gelir. (Etimolojik olarak: Lebbes = Libas = Elbise gibi düşünebilirsiniz.) Imlebbes aynı zamanda “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almış bir şekerlemedir. Peki; kendine has o mavi rengiyle, lezzetiyle bizde ayrı bir yer edinen Mardin badem şekeri (İmlebbes) nedir, nasıl yapılır.
Bu özel badem şekerinin üretimi oldukça zorlu bir süreç. İmlebbes için öncelikle sadece Mardin ikliminde yetişen bademler toplanır, çünkü bu bademlerin lezzeti diğerlerinden daha farklıdır. 12mm’lik özel eleklerden geçirilerek boyutlarının eşit olması sağlandıktan sonra kavurma işlemine geçilir. Kavrulmuş badem içi özel bakırdan yapılmış şeker tavasına alınır ve şerbetine kavuşur. Şerbet işlemi en zor kısmıdır çünkü irileştirme için tava sürekli dönmek zorundadır ve 2-3 dakikada bir tekrarlanan şerbet dökülmesi yaklaşık 45-55 defa tekrarlanır. Soğutulduktan sonra servis edilmeye hazır hale gelir.
Bu noktada, özellikle o kendine has o uçuk mavi renginin (bu yüzden hayalet badem şekeri diye de anılır.) Lahor ağacının kökünden elde edilen kök boyadan geldiğini belirtmekte fayda var. Yani doğal bir boya. Aynı boya Ebru sanatında da kullanılıyor.
Hem sağlıklı, hem lezzetli, hem de tatlı. Eh, bir çerezden daha başka ne istenebilir ki?
Mardin’e gidince almadan dönmemeniz gereken şeylerden biri. Tarçınlı ve hayalet badem şekeri en öne çıkan şekerlemelerden. Mardin’in yüz yıllık kuruyemişçisi Davut Selim’den satın almanızı tavsiye ederiz. Davut Selim aynı zamanda Yüz Yıllık Markalar Derneği Üyesi.
Yalnız dikkat edin, eğer Mardin’in badem şekerini yerseniz, kesinlikle bağımlılık yapacaktır.
Afiyet olsun.
hangi marka diye alayım diye düşünürken yazınıza rastladım süper oldu benim için :)
:)) Afiyet olsun..